diumenge, 16 de març del 2014

BOMBOLLES DE SABÓ I ALTRES CONTES



                                         BOMBOLLES DE SABÓ I ALTRES CONTES


 




El llibre Bombolles de sabó i altres contes m’ha donat moltes satisfaccions i uns moments inoblidables. Si escriure és un gran plaer, tot i que no és gens fàcil, també va ser un plaer triar els dibuixos que il·lustren els contes. La Maria Rosa va encertar de ple en les il·lustracions i cada dibuix representa l’ànima del conte.

 Bombolles de sabó i altres contes és una breu selecció, tot just un tastet, dels meus contes, dels que tenen com a protagonistes uns personatges infantils.
Quan passem per l’etapa més captivadora de la vida és com si flotéssim dins d’una lluminosa i flonja bombolla de sabó. I en canvi és quan forgem la nostra personalitat, que hauria de ser entre moltes altres coses, responsable i a la vegada lliure.
En aquests contes s’hi apunten, tot un seguit de valors que en absolut estan desfasats, però que en el món en el que vivim de vegades ho pot semblar, valors com l’amistat, l’humilitat, la generositat, el respecte, la paciència, l’esforç, l’amabilitat...
Els personatges dels meus contes, nascuts de la fantasia literària, no són herois, són nens normals amb petits problemes i limitacions com els que té qualsevol nen normal. Nens que tenen consciència d’ells mateixos, que tenen una vida interior riquíssima i que ens fan viure moments molt especials.
La presentació del llibre va ser molt emotiva, envoltada de la meva família, els amics i la gent del poble on vaig néixer. Un públic especial i ple de significat per a mi. Encara recordo les paraules que l’ aleshores alcalde de Sant Boi, Josep Maria Masrramon, va tenir en memòria del meu pare, velles paraules amigues que van surar per la sala plenes de tendresa.
Bombolles de sabó, és el conte que dona nom al llibre, és el que va anar tibant els altres. El vaig triar perquè  hi surt  “El roure de la senyora”, un lloc que és un referent de Sant Boi i volia que sortís a la portada. La portada és una aquarel·la que va fer la M. Rosa Terradellas. La història és molt bonica i la protagonista una adolescent que s’adona que és una mica complicat fer-se gran i que els sentiments són tan fràgils com les bombolles de sabó.
La bata de llana  va ser el primer conte que vaig guardar. És el que més li agrada al Josep Aguilar. La protagonista és una bata de llana que havien tingut els meus fills i explica les aventures passades amb els menuts.
El gosset: el vaig escriure perquè de vegades no som conscients de la responsabilitat que implica tenir un gosset. Un gosset forma part de la família, ens estima incondicionalment, és el nostre amic i té una devoció especial per nosaltres. Al gosset de la nostra història l’abandonen, però vet aquí que, coses de l’atzar, trobarà un nou amo que el rebrà amb els braços oberts i estarà sempre al seu costat.
En  Flautes i xiulets  i Una amiga dins la motxilla, l’ Espurna, una petita fada, ajuda a resoldre els problemes de  l’ Eudald i els de  la Clàudia. Però és clar, les fades no les pot veure tothom.
PLUJA: El conte de les gotes de pluja de primer es deia “una gota, dues gotes, tres gotes” El vaig escriure estant malalta, al llit, eren dies difícils. El vaig refer, però vaig deixar la tercera gota sense tocar-hi res “una-dues, una-dues” em diu tot sovint una de les meves companyes i amigues de la feina. Déu me’n guard de  tocar-hi res. La quarta gota la vaig afegir. En una de les assignatures de Filologia vam fer un treball sobre “ LA DESTRUCCIÓ DEL PATRIMONI CULTURAL PER ACCIÓ DE LES GUERRES” A mi em va tocar fer un treball sobre la destrucció de la biblioteca de Sarajevo, atacada i destruïda en poques hores. El dia que va cremar la biblioteca de Sarajevo, una pluja de cendres i paraules escrites va caure sobre la ciutat. Aquella història em va commoure molt i d’aquí va sortir la quarta gota de pluja.
El color blanc: És el que queda sempre per encetar, per això li he donat una miqueta de protagonisme escrivint-li un conte.
Esquitxos al bassals: És un conte breu. He pres unes paraules d’un petit escrit que vaig fer per una companya molt estimada del treball. Aquesta motxilla que portem tots, carregada de tantes coses, de petits moments, coses que ni ens adonem de la gent que ens estima, i de l’enyor dels que ja no estan al nostre costat.

La vella alzina: La vellesa amb v baixa i la bellesa amb b alta. És una història molt senzilla, la d’un arbre vell que volen tallar. És curiós, les persones quan ens fem velles, sembla que ens haguem de fer més lletges als ulls dels altres i en canvi els arbres són més bonics com més vells es fan.
El Nadal és molt important per a mi. A casa quan era petita es vivia amb molta intensitat. Des de fa anys escric cada any el conte de Nadal i a  casa el fem servir de felicitació. Després el dono a alguna publicació. Hi solen sortir els reis, l’ambient i les olors especials del Nadal. En aquest llibre hi ha dos contes escrits especialment com a conte de Nadal, “Els tres viatgers” i “La moneda”.
Els tres viatgers s’allotgen a l’alberg del cedre i L’Alberg del Cedre existeix, ens hi vam allotjar amb uns amics quan vam anar al Canigó. Es deia L’alberg del Cedre perquè hi havia un cedre impressionant al jardí. Era l’Octubre, a mi ja em voltava pel cap el conte de Nadal i de seguida em vaig imaginar aquell cedre ple de  llumets de Nadal. El vaig posar en un altre indret i hi vaig fer arribar els tres viatgers, però pels camins que passaven també hi vaig veure els de Sant Boi i quan els vaig tenir vestits, els tres viatgers tenien nom i cognoms: els tres reis de quan jo era petita.
La moneda, sí, tots els contes tenen alguna cosa de qui els escriu, i si en aquest conte hi ha alguna cosa meva és quan dic: “A l’entrada, sobre el canterano hi havia una foto. Els meravellosos,  tristos i severs ulls del meu pare estaven fixos en mi. Em vaig aturar”  i més endavant torno a dir:  Al passar pel rebedor em vaig girar i vaig mirar la foto. Els meravellosos, tristos i tendres ulls del meu pare em miraven satisfets" i el final és també l’experiència viscuda amb els reis que passen casa per casa allí on hi ha nens.
Qui no creu en la màgia dels contes? És la mateixa màgia que envolta els tres reis i el tió, les fades bones i els esperits benèvols que moltes vegades han espolsat la seva vareta per ajudar-nos. No que si?