dijous, 24 de desembre del 2015

L'ESTRELLA DE NADAL





Cada any per Nadal, al menjador de casa hi havia un avet, l’arbre més bonic del món, ple de llumets, angelets daurats i estrelles argentades. Eren ornaments molt bonics i solemnes que havien estat de l’àvia. L’estrella que brillava al cim era una estrella molt especial, una autentica peça d’orfebreria. Era de bronze, amb relleus i pedretes vermelles i  blaves incrustades. Aquella estrella era una obra d’art que havia fet un amic de l’àvia feia molts anys i  era com una joia.

A primers de desembre, la mare havia anat a buscar els ornaments i els havia deixat sobre la taula del quarto de rentar, al costat de la panera de roba per planxar i arran de la finestra.

Des d’allí les estrelles i els angelets podien veure tot el que passava a fora: a la nit les estrelles dalt del cel i de dia els ocells que  prenien el sol sobre la tanca del jardí.

L’estrella de bronze, havia sentit explicar tantes històries des de la seva posició privilegiada al capdamunt de l’arbre de Nadal... havia sentit tantes cançons de pastors i de muntanyes, d’àngels que cantaven, de l’estrella que guiava els tres reis, que volia sortir a trobar totes aquelles meravelles.

- Qui podés volar... jo voldria la llibertat com els ocells, per poder veure tot el que passa aquí a fora- va dir la bonica estrella de bronze.

- Si, aquí no hi ha res d’interessant- va contestar una altra estrella que també era molt bonica, tenia dibuixos amb brillantets que li anaven d’una punta a l’altra i  es delia per presidir l’arbre.

- Qui podés volar, veure de prop  les estrelles, els arbres, el riu i la lluna d’estiu.

- Perquè no marxes? Aprofita que la finestra és oberta i marxa a descobrir el món, no vulguis quedar-te aquí, només tu pots canviar el teu destí.
- Però jo no he volat mai...    



- Fes una embranzida el més ràpid possible, si no ho intentes no ho pots saber.

L’estrella  de bronze va provar de saltar el més lluny possible. Va obrir les ales com una papallona i es va posar a volar com si tal cosa, va passar per sobre la tanca del jardí i va volar enllà, enllà,  fins que va trobar les primeres clapes de  neu.

L’estrella de brillantets  va pensar...“aquesta ja ha acabat el seu regnat al capdamunt  de l’arbre”.

Però la llibertat té un preu i a  la bonica estrella de bronze de seguida li van quedar les puntes gelades.

Va veure un bosc amb pins molt alts i bonics, quina olor més bona, i en va triar un per posar-se a la punta. Tan bon punt es va deixar anar sobre l’última branca va caure daltabaix. Al peu dels arbres no hi havia regals de Nadal i va picar contra una pedra que li va bonyegar l’esquena.

La muntanya era molt més gran que el menjador  i ara ja sabia que no es podia  mantenir enfilada a cap arbre sense l’ajuda de les mans dels de casa.

Cap al migdia va passar un ramat, el gos la va bordar i la va fer rodolar fins al costat d’un camí i allí la va deixar enfangada i plena d’herbes que se li enganxaven a les fines pedretes incrustades.

Els rossinyols anaven amunt i avall de la carena i ni se la miraven perquè ella no era una estrella de veritat, només era una estrella d’arbre de Nadal.

Va arribar la nit, una nit clara i estrellada i ella ben glaçada va somiar que tornava a casa.

L’endemà, tota enfangada no podia aixecar el vol. De mica en mica va anar giravoltant fins arribar al riu i s’hi va acostar per rentar-se, però l’aigua no va tenir contemplacions, la va arrossegar riu avall fent tombarelles. Finalment va quedar aturada entre unes pedres sota un pont que donava pas des d’una vora a l’altra d’una gran ciutat, i allí va passar la nit.

Aquella nit va conèixer l’urpa del gel que com un aspre mantell la va cobrir completament.

L’endemà, quin brogit sobre el pont i ella allà encallada i cansada, sense poder-se moure i amb tot de fulles a sobre. Va arribar un pescador i com que li feia nosa, d’un cop de peu la feu anar a l’altra banda del riu.

L’estrella es va posar a plorar.

- Vent, ventet, porta’m a casa.

- On ets que no et veig?

- Aquí, aquí, una mica més avall.

El vent, gran viatger, sabia el que li passava a la pobrissona estrella de l’arbre de Nadal, va bufar i bufar i se la va emportar.

Quin pessigolleig tornar a veure la finestra per on havia sortit. Hi havia una petita escletxa i de pressa es va ficar dins  de casa. Tots els ornaments eren allà, encara no havien guarnit l’arbre i amb una mica de sort no s’haurien adonat de la seva absència.

Quan la mare va anar a buscar els ornaments i la va agafar es va quedar tota parada.

- Vaja!  On vas tota bonyeguda. Nens !! Qui ha jugat amb l’estrella de Nadal?

És el dia abans de la Nit de Nadal, a casa tot és silenci, cap soroll, els nens dins els seus llits esperen l’endemà. L’avet del menjador  s’ha poblat de llumets i l’estrella que brilla al capdamunt està  serena i feliç. S’adona que tot el que anava a buscar a l’altra cantó de la finestra ho té allí, perquè en aquella casa, al cor dels que hi viuen hi ha: muntanyes nevades, pastors, àngels, el nen de l’estable, el riu ...i la lluna d’estiu.


Text: Maria Carme Canadell
Dibuix: Maria Rosa Terradellas
 
 

dilluns, 7 de desembre del 2015

TALLER DE CONTES DE NADAL





El taller de contes de Nadal va ser un èxit. El podria titular “Gaudir i compartir” Realment em vaig endur una grata sorpresa i una alegria càlida, de les que fan que els dies siguin millors.

De vegades creiem que els valors estan una mica desfasats, però quantes coses boniques van sortir en poca estona, i quants i quants records de vida amb les seves anades i tornades.

Gràcies a tots els que vau assistir al taller. Gràcies per  la vostra il·lusió, per  saber triar paraules, embolicar-les i desembolicar-les, nuar-les i rematar-les, per crear històries i teixir somnis. Gràcies per acompanyar-me.
 
 
Maria Carme Canadell