diumenge, 31 de gener del 2016

SORPRESA


RELATS DE JOVENTUT
NOU LLIBRE COL·LECTIU PREMIS CONSTANTÍ



 
SORPRESA
 
 
 
 
Sempre m’havia agradat molt l’esport i  somiava en ser professora de gimnàstica o de ballet. La professora d’educació física de l’institut era molt simpàtica i m’encoratjava en aquella meva il·lusió  i sempre em deia que era una noia disciplinada i constant.
Només hi havia un problema, jo era una noia una mica més pleneta que les meves amigues, totes eren molt fines i estilitzades, sobretot la Fifina. La Fifina era el centre d’atenció de la classe, sempre anava vestida a l'última, amb uns looks impressionants  i totes les noies volien ser amigues seves. Més ben dit, les noies i els nois. I també volia ser professora d’educació física.
Després de moltes bregues amb els de casa, havia aconseguit anar a classe de ballet. A casa no hi havia gaire diners i les classes de ballet eren caríssimes, però les noies que anaven a ballet eren aquell grup  estilós i glamurós que jo tant admirava.
 La professora de ballet era la mare de la Fifina i era com una model de passarel·la, portava malles vistoses i ajustades, bodys de somni i al sobre faldilles que tenien molt moviment.
Cada any, per la festa major, a la plaça del poble es ballava el ball del ciri, una dansa solemne interpretada per sis parelles de balladors i la professora de ballet era l’encarregada de triar i preparar les noies que l’havien de sortir a ballar. Més endavant s’hi afegien els nois.
Algunes d’aquelles noies que anaven a ballet ja havien ballat el ball del ciri i jo  desitjava amb totes les meves forces que aquell any em triessin a mi, volia ballar el ball del ciri encara que només fos una vegada. Em sabia tots els passos de memòria, havia assajat a casa, m’havia passat  hores i hores davant el mirall amb la música del ball popular a tot drap i fins al defalliment. Havia treballat molt i ho feia molt bé, els meus moviments eren harmoniosos i perfectes i ja em veia amb el vestit tradicional i la mantellina blanca.
I va arribar el dia en què la professora de ballet havia de dir el nom de les noies que aquell any sortirien a ballar. Va anar dient els noms de totes les escollides, un darrera l’altra, i finalment va dir el nom de la Fifina, però no va dir el meu nom. Quan va acabar, en veure la meva cara  de sorpresa,  sense embuts i amb veu aspre em va dir que jo estava massa grasseta i que no quedaria bé amb el vestit que s’havia de portar per fer la dansa. Només podien sortir les noies més esveltes.
M’hagués volgut fondre. Vaig quedar tan aclaparada que no vaig saber que fer i davant les noies de la classe em vaig aguantar les ganes de plorar, però sortint, camí de casa, esblaimada, per culpa de la ferida que acabava de rebre, els meus ulls començaren a vessar llàgrimes cara avall.
Quan vaig arribar a casa em vaig tancar a la meva habitació i em vaig mirar al mirall. Sí, jo feia una talla quaranta i elles una talla trenta-sis. Aquell vespre, quan la mare em va posar el sopar al davant em va venir pànic. Tenia gana però gairebé no vaig menjar. No em volia engreixar. Però no vaig dir res a la mare, no la volia fer patir.
L’endemà a classe no em podia concentrar, les mans obrien els llibres, però el meu caparró era unes files més endavant on la Fifina i les seves amigues només feien que xiuxiuejar, dir-se coses a l’orella i riure tot dissimuladament. Jo intuïa el que deien, però no em pensava que fossin tan cruels. Es veu que la Fifina deia que la seva mare no m’havia triat per fer la dansa  perquè semblaria una granota, i les altres servils i llepones encara reien aquella gràcia que a mi em feia tan mal.
El trajecte fins a l’escola de ballet se’m va fer etern, normalment era un camí que m’agradava fer, però aquell dia cada passa m’apropava al moment d’enfrontar-me amb les mirades de tota aquella colla de noies que al cap i a la fi moltes vegades m’havien ignorat completament. Els genolls em tremolaven i quan vaig arribar no em vaig veure en cor d’entrar.
Havia d’admetre que la Fifina i les seves amigues em feien por, dia darrera dia m’havia esforçat per ser-ne amiga, m’havia dit a mi mateixa que els greuges que rebia de part d’elles no tenien importància encara que sabés del cert que jo no era admesa en els seus secrets. Aquella  nova befa, la d’haver estat rebutjada per fer el ball, duraria molts dies i si convenia, la Fifina, ja la coneixia, hi faria els afegits necessaris per a poder-me ridiculitzar encara més. No podia anar a ballet i sentir tota l’estona aquella sensació de sentir-me de menys o de sentir-me insignificant o ignorada completament. Però de fet aquesta sensació la tenia sempre. Sempre m’havia sentit a part i m’havia volgut fer un lloc en el lloc equivocat, esperant que algun dia les coses canviessin i que  aquella colla de bledes assolellades m’acceptessin de ple en el grup.
Quan vaig arribar a casa tenia mal de cap. La mare em va posar el termòmetre i tenia febre. L’endemà la febre encara havia pujat més i la doctora va venir a visitar-me. Els dos dies següents els vaig passar al llit adolorida, em feia mal tot i una colla de paraules suraven entre els meus somnis “no, tu ets massa grasseta, semblaries una granota”. Aquells dies semblava que anés ficada en un gran globus, un globus immens que anava travessant els núvols i no trobava el lloc on havia d’aterrar. La febre va anat passant, però em vaig haver de quedar tota la setmana a casa, em sentia molt dèbil.
Una tarda, quan els pares marxaren a treballar em vaig ficar a llit i em vaig mig endormiscar i entre aquella boirina transparent que m’embolcallava vaig sentir una veu que em deia “vols ajudar-nos a entrenar l’equip de bàsquet” i jo deia “no, jo no puc, vaig a ballet” i això no era cap somni, ho podia sentir amb tota claredat, li havien demanat al començament del curs, però jo estava massa obcecada amb la Fifina, les seves amigues  i el ballet i havia rebutjat de seguida l’oferiment. En aquell moment vaig sentir que les fades bones acabaven de visitar-me. Em va incorporar al llit, potser encara hi seria a temps, havia de trucar a l’entrenadora de bàsquet. Vaig agafar el telèfon i li vaig enviar un wasap. Hi havia un altre món lliure, ample i magnífic i moltes coses per descobrir.
Em vaig reincorporar a l’institut. Vaig sortir de casa amb la meva bossa d’esport. Fora classes de ballet, fora sabates de ballet i ballarines, fora roba de tul i... Adéu Fifines. Fora xerrameques ridícules, secrets a l’orella i ximpleries. Benvinguts xandalls i sabates d’esport.
Aquell mateix dia, l’entrenadora em va passar a recollir a l’institut per anar juntes al pavelló. L’entrenadora era l’Íngrid, una noia molt bonica però de complexió forta i esportiva que va deixar  la Fifina i la seva colla amb la boca badada.
Lluny de l’univers de la Fifina em vaig sentir alleugerida i a poc a poc vaig anar recuperant la confiança en mi mateixa, de mica en mica vaig anar trobant el meu lloc i vaig anar fent altres amistats. Ja no em preocupava la talla i em veia molt bé quan em mirava al mirall.
Quan van arribar les proves d’accés a la universitat jo vaig sobrepassar la nota de tall per entrar a la carrera que m’havia de portar a ser professora d’educació física i la Fifina no hi va arribar i no va entrar. La vida està plena de sorpreses!
 
 
 
Maria Carme Canadell Verdaguer
 
 


dimecres, 20 de gener del 2016

GLOBUS PER A LA TERESA




Hem viscut moments de tots colors, alguns de colors molt vius, són els colors de la felicitat i dels petons, ben vermells i rodons.

N’hi ha de divertits com quan es porten a la mà globus de color groc ben eixerits.

Hi ha moments en blanc i negre, com quan estem tristos i necessitem que ens confortin.

Avui tenim el color blau, el blau dels blaus, el del cel i el del mar, el de l’infinit sense límits, el de la bona companyia, el de l’amistat, el que ens fa pessigolles quan estem a prop dels que formen part de la nostra vida. El que ens convida a gaudir del nostre temps lliure i ens diu:

 

“LA TEVA ESCALFOR I LA TEVA COMPANYIA SÓN UN REGAL”

dimecres, 6 de gener del 2016

GEBRE







El llibre "Les dames de les 10:30" s'està bastint




Que fràgils que són els sentiments, tan fràgils com les bombolles de sabó. Això ja ho vaig dir al meu llibre de contes Bombolles de sabó. Ara també dic que els sentiments  són tan fràgils com el gebre, tan bonic  i tan fràgil que es desfà tan bon punt l’acarona el sol. Tan bonic i tan fràgil però  que va cremar sense compassió els pètals de les últimes roses del meu jardí. Al llibre Les dames de les 10:30 el gebre hi és present i també els records i les traïcions, la insolidaritat i els prejudicis, però també  la valentia, l’amistat, l’amor, la tendresa, i la por.

divendres, 1 de gener del 2016

PRIMER D'ANY

 
 
 
 

PRIMER D’ANY

He sortit aviat a voltar pels carrers

de la matinada, he mirat els horts

de la nit freda

que finalment ha deixat entrellucar el nou dia.

He pensat que faríem

alguna cosa junts:

                                   inventarem un núvol

de foc? Desviarem un riu?

Abaixarem muntanyes? Aturarem el mar?

Les mudes flors d’un altre

jardí, potser,

se’m tornaran paraules.

                                   Aquest és el primer

dia de l’any:

                                   et donaré dos llibres

que t’he comprat.

                                   En un cafè

t’hi posaré minuciosament

endreces.

 

Beurem després alguna copa junts.

 (Joan Vinyoli)