dissabte, 30 d’abril del 2016

TALLER NARRATIVA PRIMER DIA



BREU RESUM DEL PRIMER DIA

L’escriptura és una disciplina exigent, que demana un entrenament constant.
Perquè escrivim?
Per compartir, per oblidar, per poder-nos conèixer, per gaudir, per perdonar, per somiar, per alleujar-nos, per viure, per comunicar-nos, per donar testimoni, per estimar, per tenir llibertat, per recordar, per aprendre, per poder explicar, per alliberar-nos, per crear, per compartir, per necessitat, per transformar la nostra vida, per guarir...
Que podem escriure? Les idees estan a tot arreu. Tot val i es pot convertir en paraula. De paraules estan fets els contes, les novel·les, els relats i tot el que llegim.
Si no ens agrada el que escrivim, no ens hem de preocupar, la propera vegada ens anirà millor. És important que anem guardant tot el que escrivim, més endavant, mirat amb perspectiva i  amb l’aprenentatge que haguem fet, ho podrem millorar.
Per ajudar-nos en aquest procés d’escriptura, ens acompanyaran tot un seguit d’escriptors, alguns dels millors mestres del conte. Comentarem la seva obra i llegirem un dels seus contes.
El primer dia treballarem un fragment del conte “La colmena madre” de Kipling. Haurem d’utilitzar la nostra imaginació. Haurem d’inventar-nos el final que més ens agradi,  el que més ens convingui o bé  escriurem el que ens suggereixi la seva lectura.

CONTE:
El definirem com un mecanisme de rellotgeria.
La paraula conte (narratiu) ve de la paraula comptar, del llatí computare. D’aquí la seva precisió.
El conte es limita a un sol fet central. El conte explica alguna cosa que li passa a algú.

COM ES CARACTERITZA:
Per la seva brevetat. És suficientment curt per a ser llegit d’una sola tirada.
Correspon a un espai de temps breu i intens.
Explica una única història.
A diferència de la novel·la, que posa en escena tot un seguit de personatges, el conte se centra en l’heroi. Encara que els fets incloguin diversos personatges, gira al votant del que li passa a un d’ells. Per exemple, es pot parlar de tot un poble, però sempre en funció del protagonista.
És dinàmic.
No és un retrat ni una descripció. No descriu estats sinó que narra l’evolució o la transformació d’algú.
La seva brevetat fa que sigui convenient situar l’acció en un moment crític.