divendres, 29 de desembre del 2017

L’AVET TONET I EN PINET

                                               

                                                    L’AVET TONET I EN PINET





En una esplanada a la vora d’un riu petit i eixerit, hi creixien una colla d’avets i un pinet. El més vell era en Tonet, un avet de fullatge espès, savi i alegre. En Pinet era molt presumit, cada dos per tres s’emmirallava a l’aigua i es trobava tan bonic que cada dia que passava agafava més fums.
Cada any, quan el Nadal era a prop, els homes de la casa Gran, arribaven a l’esplanada per tallar l’arbre de Nadal. Aleshores, en Tonet, deia molt baixet a tots els arbres que torcessin el coll, que s’arrupissin tant com poguessin i que pleguessin les fulles. Com que tots el creien, els homes passaven de llarg perquè no veien cap arbre que els hi fes el pes. Aquell any tots van fer cas dels consells d’en Tonet. Tots menys en Pinet. Com que li agradava de fer-se veure, va estirar les seves branques i va aixecar el caparró amb insolència.
Els homes van donar un cop d’ull al voltant i van veure en Pinet que tot estarrufat els deia: “mireu que sóc bonic”.
Els homes se li van acostar i li van clavar la destral fins que va caure a terra mig desmaiat.
El van portar dins el jeep fins al davant d’una casa molt gran i el van posar dins d’una torratxa.
Cap al tard van arribar els nens i tots plegats, grans i petits, van començar a penjar-li coses boniques entre les branques: boles daurades, angelets, sanefes amb bombetes petites, llaços vermells i verds rivetats d’or i al capdamunt de tot li van posar una estrella molt grossa i  brillant.
En Pinet no s’hi veia de content. Si el poguessin veure en Tonet i tota aquella colla d’avets, com els faria dentetes...
A la nit, tot de llumets van brillar com estrelles al mig de les seves branques i ell sentia un pessigolleig d’alegria dintre seu. Tot era una meravella i al cap de pocs dies tot es va convertir en una festa. Els nens reien i cantaven i desembolicaven els regals que li havien posat al voltant, i ell s’estarrufava i es donava molta importància.
Passaren els dies i arribà el nou any i els Reis i el dia que els nens tornaren a l’escola.
Un matí, li van arrencar tots els ornaments sense cap mirament mentre les seves punxes queien a terra. El van treure de la torratxa i el van arrossegar de mala manera cap al llenyer tot deixant darrere seu un rastre d’agulles seques.
Pobre Pinet, com gemegava, com demanava que el deixessin tornar al bosc, però va ser en va, el van tirar sobre un pilot de llenya i el van oblidar.
El pobre Pinet, desfigurat, sec i malgirbat, cada dia quan sortia el sol, aixeca la mirada cap a la clariana del bosc i des d’allà li arribava una remor que l’amanyaga: Eren en Tonet i els petits avets que el volien consolar.

Maria Carme Canadell

dissabte, 23 de desembre del 2017

POEMA DE NADAL






POEMA DE NADAL





Ai, aire d’aquesta nit!
Quina sentida de rosa
hi ha en l’aire gelat que es posa
sobre el pols esfereït!
Ai, aire d’aquesta nit!
Dins la teva covardia
i en la gira del teu llit,
home nafrat de cada dia,
tremola el mot que el llavi no diria;
hi ha una estrella que anuncia
dins l’aire d’aquesta nit!
Una estrella!…


Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra.


Llibertat presos polítics: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart.