dilluns, 31 de desembre del 2018

HOLA


Hola petit grup: Abril, Carla, Maeva, Júlia, Alex, Joan, Érik, Wassin.
Com esteu?
Sabeu quin és el somni d'un professor/a? Tenir alumnes com vosaltres. Recordo les vostres carones i les vostres paraules així que aquests dies, repasseu, llegiu...Änims! Sempre endavant per aconseguir els vostres somnis.


mcanadell@uoc.edu

BON ANY 2019




            Que el 2019 sigui ben generós. Que tinguem sort i que mai ens manqui un plat a taula.

dijous, 27 de desembre del 2018


L’ESTRELLA DE NADAL




Cada any per Nadal, al menjador de casa hi havia un avet, l’arbre més bonic del món, ple de llumets, angelets daurats i estrelles argentades. Eren ornaments molt bonics i solemnes que havien estat de l’àvia. L’estrella que brillava al cim era una estrella molt especial, una autentica peça d’orfebreria. Era de bronze, amb relleus i pedretes incrustades vermelles i  blaves. Aquella estrella era una obra d’art que havia fet un amic de l’àvia feia molts anys i  era com una joia.
A primers de desembre, la mare havia anat a buscar els ornaments i els havia deixat sobre la taula del quarto de rentar, al costat de la panera de roba per planxar i arran de la finestra.
Des d’allí les estrelles i els angelets podien veure tot el que passava a fora: a la nit les estrelles dalt del cel i de dia els ocells que  prenien el sol sobre la tanca del jardí.
L’estrella de bronze, havia sentit explicar tantes històries des de la seva posició privilegiada al capdamunt de l’arbre de Nadal... havia sentit tantes cançons de pastors i de muntanyes, d’àngels que cantaven, de l’estrella que guiava els tres reis, que volia sortir a trobar totes aquelles meravelles.
- Qui podés volar... jo voldria la llibertat com els ocells, per poder veure tot el que passa aquí a fora- va dir la bonica estrella de bronze.
- Si, aquí no hi ha res d’interessant- va contestar una altra estrella que també era molt bonica, tenia dibuixos amb brillantets que li anaven d’una punta a l’altra i  es delia per presidir l’arbre.
- Qui podés volar, veure de prop  les estrelles, els arbres, el riu i la lluna d’estiu.
- Perquè no marxes? Aprofita que la finestra és oberta i marxa a descobrir el món, no vulguis quedar-te aquí, només tu pots canviar el teu destí.
- Però jo no he volat mai...                            
- Fes una embranzida el més ràpid possible, si no ho intentes no ho pots saber.
L’estrella  de bronze va provar de saltar el més lluny possible. Va obrir les ales com una papallona i es va posar a volar com si tal cosa, va passar per sobre la tanca del jardí i va volar enllà, enllà,  fins que va trobar les primeres clapes de  neu.
L’estrella de brillantets  va pensar...“aquesta ja ha acabat el seu regnat al capdamunt  de l’arbre”.
Però la llibertat té un preu i a  la bonica estrella de bronze de seguida li van quedar les puntes gelades.
Va veure un bosc amb pins molt alts i bonics, quina olor més bona, i en va triar un per posar-se a la punta. Tan bon punt es va deixar anar sobre l’última branca va caure daltabaix. Al peu dels arbres no hi havia regals de Nadal i va picar contra una pedra que li va bonyegar l’esquena.
La muntanya era molt més gran que el menjador  i ara ja sabia que no es podia  mantenir enfilada a cap arbre sense l’ajuda de les mans dels de casa.
Cap al migdia va passar un ramat, el gos la va bordar i la va fer rodolar fins al costat d’un camí i allí la va deixar enfangada i plena d’herbes que se li enganxaven a les fines pedretes incrustades.
Els rossinyols anaven amunt i avall de la carena i ni se la miraven perquè ella no era una estrella de veritat, només era una estrella d’arbre de Nadal.
Va arribar la nit, una nit clara i estrellada i ella ben glaçada va somiar que tornava a casa.
L’endemà, tota enfangada no podia aixecar el vol. De mica en mica va anar giravoltant fins arribar al riu i s’hi va acostar per rentar-se, però l’aigua no va tenir contemplacions, la va arrossegar riu avall fent tombarelles. Finalment va quedar aturada entre unes pedres sota un pont que donava pas des d’una vora a l’altra d’una gran ciutat, i allí va passar la nit.
Aquella nit va conèixer l’urpa del gel que com un aspre mantell la va cobrir completament.
L’endemà, quin brogit sobre el pont i ella allà encallada i cansada, sense poder-se moure i amb tot de fulles a sobre. Va arribar un pescador i com que li feia nosa, d’un cop de peu la feu anar a l’altra banda del riu.
L’estrella es va posar a plorar.
- Vent, ventet, porta’m a casa.
- On ets que no et veig?
- Aquí, aquí, una mica més avall.
El vent, gran viatger, sabia el que li passava a la pobrissona estrella de l’arbre de Nadal, va bufar i bufar i se la va emportar.
Quin pessigolleig tornar a veure la finestra per on havia sortit. Hi havia una petita escletxa i de pressa es va ficar dins  de casa. Tots els ornaments eren allà, encara no havien guarnit l’arbre i amb una mica de sort no s’haurien adonat de la seva absència.
Quan la mare va anar a buscar els ornaments i la va agafar es va quedar tota parada.
- Vaja!  On vas tota bonyeguda. Nens !! Qui ha jugat amb l’estrella de Nadal?
És el dia abans de la Nit de Nadal, a casa tot és silenci, cap soroll, els nens dins els seus llits esperen l’endemà. L’avet del menjador  s’ha poblat de llumets i l’estrella que brilla al capdamunt està  serena i feliç. S’adona que tot el que anava a buscar a l’altra cantó de la finestra ho té allí, perquè en aquella casa, al cor dels que hi viuen hi ha: muntanyes nevades, pastors, àngels, el nen de l’estable, el riu ...i la lluna d’estiu.

                                                                                         
 Maria Carme Canadell 





diumenge, 16 de desembre del 2018

PETIT GRUP








Petit grup: Veieu aquesta flor? Avui, tot i que el dia era plujós i fred he sortit a passejar. En mig de les fulles seques, aquest clavell treia el caparró.  Les gelades i el mal temps han fet desaparèixer les flors més vistoses, però aquest clavell de pastor, senzill i bonic, seguia al peu del camí. Així heu de fer vosaltres, malgrat les dificultats, heu de ser valents i anar sempre endavant, endavant i endavant.
Avui us dedico un conte que en el seu dia va tenir un premi. Es diu “Sorpresa”. Espero que el llegiu.
Fins aviat.



                                           SORPRESA

Sempre m’havia agradat molt l’esport i  somiava en ser professora de gimnàstica o de ballet. La professora d’educació física de l’institut era molt simpàtica i m’encoratjava en aquella meva il·lusió  i sempre em deia que era una noia disciplinada i constant.
Només hi havia un problema, jo era una noia una mica més pleneta que les meves amigues, totes eren molt fines i estilitzades, sobretot la Fifina. La Fifina era el centre d’atenció de la classe, sempre anava vestida a l'última, amb uns looks impressionants  i totes les noies volien ser amigues seves. Més ben dit, les noies i els nois. I també volia ser professora d’educació física.
Després de moltes bregues amb els de casa, havia aconseguit anar a classe de ballet. A casa no hi havia gaire diners i les classes de ballet eren caríssimes, però les noies que anaven a ballet eren aquell grup  estilós i glamurós que jo tant admirava.
 La professora de ballet era la mare de la Fifina i era com una model de passarel·la, portava malles vistoses i ajustades, bodys de somni i faldilles que tenien molt moviment.
Cada any, per la festa major, a la plaça del poble es ballava el ball del ciri, una dansa solemne interpretada per sis parelles de balladors i la professora de ballet era l’encarregada de triar i preparar les noies que l’havien de sortir a ballar. Més endavant s’hi afegien els nois.
Algunes d’aquelles noies que anaven a ballet ja havien ballat el ball del ciri i jo  desitjava amb totes les meves forces que aquell any em triessin a mi, volia ballar el ball del ciri encara que només fos una vegada. Em sabia tots els passos de memòria, havia assajat a casa, m’havia passat  hores i hores davant el mirall amb la música del ball popular a tot drap i fins al defalliment. Havia treballat molt i ho feia molt bé, els meus moviments eren harmoniosos i perfectes i ja em veia amb el vestit tradicional i la mantellina blanca.
I va arribar el dia en què la professora de ballet havia de dir el nom de les noies que aquell any sortirien a ballar. Va anar dient els noms de totes les escollides, un darrere l’altra, i finalment va dir el nom de la Fifina, però no va dir el meu nom. Quan va acabar, en veure la meva cara  de sorpresa,  sense embuts i amb veu aspre em va dir que jo estava massa grasseta i que no quedaria bé amb el vestit que s’havia de portar per fer la dansa. Només podien sortir les noies més esveltes.
M’hagués volgut fondre. Vaig quedar tan aclaparada que no vaig saber que fer i davant les noies de la classe em vaig aguantar les ganes de plorar, però sortint, camí de casa, esblaimada, per culpa de la ferida que acabava de rebre, els meus ulls començaren a vessar llàgrimes cara avall.
Quan vaig arribar a casa em vaig tancar a la meva habitació i em vaig mirar al mirall. Sí, jo feia una talla quaranta i elles una talla trenta-sis. Aquell vespre, quan la mare em va posar el sopar al davant em va venir pànic. Tenia gana però gairebé no vaig menjar. No em volia engreixar. Però no vaig dir res a la mare, no la volia fer patir.
L’endemà a classe no em podia concentrar, les mans obrien els llibres, però el meu caparró era unes files més endavant on la Fifina i les seves amigues només feien que xiuxiuejar, dir-se coses a l’orella i riure tot dissimuladament. Jo intuïa el que deien, però no em pensava que fossin tan cruels. Es veu que la Fifina deia que la seva mare no m’havia triat per fer la dansa  perquè semblaria una granota, i les altres servils i llepones encara reien aquella gràcia que a mi em feia tan mal.
El trajecte fins a l’escola de ballet se’m va fer etern, normalment era un camí que m’agradava fer, però aquell dia cada passa m’apropava al moment d’enfrontar-me amb les mirades de tota aquella colla de noies que al cap i a la fi moltes vegades m’havien ignorat completament. Els genolls em tremolaven i quan vaig arribar no em vaig veure en cor d’entrar.
Havia d’admetre que la Fifina i les seves amigues em feien por. Dia darrera dia m’havia esforçat per ser-ne amiga, m’havia dit a mi mateixa que els greuges que rebia de part d’elles no tenien importància encara que sabés del cert que jo no era admesa en els seus secrets. Aquella  nova befa, la d’haver estat rebutjada per fer el ball, duraria molts dies i si convenia, la Fifina, ja la coneixia, hi faria els afegits necessaris per a poder-me ridiculitzar encara més. No podia anar a ballet i sentir tota l’estona aquella sensació de sentir-me de menys o de sentir-me insignificant o ignorada completament. Però de fet aquesta sensació la tenia sempre. Sempre m’havia sentit diferent i m’havia volgut fer un lloc en el lloc equivocat, esperant que algun dia les coses canviessin i que  aquella colla de bledes assolellades m’acceptessin de ple en el grup.
Quan vaig arribar a casa tenia mal de cap. La mare em va posar el termòmetre i tenia febre. L’endemà la febre encara havia pujat més i la doctora va venir a visitar-me. Els dos dies següents els vaig passar al llit adolorida, em feia mal tot i una colla de paraules suraven entre els meus somnis “no, tu ets massa grasseta, semblaries una granota”. Aquells dies semblava que anés ficada en un gran globus, un globus immens que anava travessant els núvols i no trobava el lloc on havia d’aterrar. La febre va anat passant, però em vaig haver de quedar tota la setmana a casa, em sentia molt dèbil.
Una tarda, quan els pares marxaren a treballar em vaig ficar a llit i em vaig mig endormiscar i entre aquella boirina transparent que m’embolcallava vaig sentir una veu que em deia “vols ajudar-nos a entrenar l’equip de bàsquet” i jo deia “no, jo no puc, vaig a ballet” i això no era cap somni, ho podia sentir amb tota claredat. M’ho havien demanat al començament del curs, però jo estava massa obcecada amb la Fifina, les seves amigues  i el ballet i havia rebutjat de seguida l’oferiment. En aquell moment vaig sentir que les fades bones acabaven de visitar-me. Em vaig incorporar al llit, potser encara hi seria a temps, havia de trucar a l’entrenadora de bàsquet. Vaig agafar el telèfon i li vaig enviar un missatge. De seguida em va contestar i em vaig adonar que  hi havia un altre món lliure, ample i magnífic i moltes coses per descobrir.
Em vaig reincorporar a l’institut. Vaig sortir de casa amb la meva bossa d’esport. Fora classes de ballet, fora sabates de ballet i ballarines, fora roba de tul i... Adéu Fifines. Fora xerrameques ridícules, secrets a l’orella i ximpleries. Benvinguts xandalls i sabates d’esport.
Aquell mateix dia, l’entrenadora em va passar a recollir a l’institut per anar juntes al pavelló. L’entrenadora era l’Íngrid, una noia molt bonica però de complexió forta i esportiva que va deixar  la Fifina i la seva colla amb la boca badada.
Lluny de l’univers de la Fifina em vaig sentir alleugerida i a poc a poc vaig anar recuperant la confiança en mi mateixa, de mica en mica vaig anar trobant el meu lloc i vaig anar fent altres amistats. Ja no em preocupava la talla i em veia molt bé quan em mirava al mirall.
Quan van arribar les proves d’accés a la universitat jo vaig sobrepassar la nota de tall per entrar a la carrera que m’havia de portar a ser professora d’educació física i... Sorpresa! la Fifina no va arribar a la nota i no hi va poder entrar. Sí, la vida està plena de sorpreses!




Maria Carme Canadell Verdaguer


dilluns, 23 d’abril del 2018

LES DAMES DE LES 10:30

    Un bon llibre per descobrir, per redescobrir, per regalar. Petites grans vivències que no us deixaran indiferents.

SANT JORDI I EL DRAC










Hi havia una vegada dos Jordis que estaven tancats a la presó. Eren innocents però ostatges d’un govern corrupte i un rei sense compassió. Hi havia una vegada un drac màgic que de tant en tant canviava de color. Ara era de color groc. La policia li anava al darrere però sempre s’escapolia i es podia amagar a la seva cova a llepar-se les ferides que li havien deixat els cops de porra. Hi havia una vegada una princesa esquerpa i amb gran dot mentre altres infants morien per culpa de la misèria i de les guerres. Hi havia una vegada un poble amenaçat pels que només en volien treure profit. Havien malmès les paraules. Hi havia una vegada un Sant Jordi valent, però amb la mirada trista, a molts dels seus amics els havien cosit la boca amb filferro. Hi havia una vegada...

Llibertat per a tots els nostres empresonats, per als exiliats, per als processats.