diumenge, 29 de desembre del 2019

SILENT NIGHT





Oberndorf. La capella on la Nit de Nadal de 1816 es va cantar per primera vegada la nadala “Santa Nit”. Una bonica història protagonitzada pels autors Joseph Mohr i Franz Gruber. 







                                                 Silent Night

Només falta un dia per la Nit de Nadal de 1816. La neu cobreix les muntanyes i les valls fins a la riba del riu Salzach. Silents flocs de neu cauen dolçament sobre les cases de pedra i fusta del poble d’Oberndorf, que llueixen vestides de núvia. Dins les cases, la gent es prepara per la nit de Nadal. Preparen galetes i dolços i decoren l’arbre amb nous, pomes, espelmes, estrelles de palla i diferents ornaments que els nens han fet amb les seves mans. Les llars de foc  escalfen i il·luminen els llargs i freds capvespres i se senten les veus i les rialles dels menuts darrere les finestres tancades. No hi ha escola, tots es preparen per les festes amb una  il·lusió i uns sentiments que reneixen any rere any en aquesta època.
L’endemà, les campanes de l’ església de Sant Nicolau  anunciaran la missa del gall i tot el poble es reunirà per celebrar el naixement de Jesús.
L’organista de l’ església, Franz Gruber. és mestre al poble veí d’Arnsdorf, té trenta-un anys i la passió més gran de la seva vida és la música, per això avui està disgustat, el vell orgue de l’església s’ha espatllat i quan el puguin venir  a arreglar ja haurà passat el Nadal. Franz  no es pot imaginar la Nit de Nadal sense música.
També el jove capellà Joseph Mohr està atribolat. La gent del poble posa molta il·lusió en la de la Nit de Nadal i confia en ell i en Franz Gruber perquè tot surti bé i la missa del gall sigui una vetllada inoblidable.
L’orgue no va bé, però el capellà té una guitarra,  i amb la seva guitarra es posa a assajar  els acords de les nadales que solen cantar cada any. Però com que totes aquelles nadales tradicionals, no s’adapten prou bé al so de la guitarra, Joseph, inspirat en aquell l’humil  naixement de fa tants anys, en aquella plàcida i silenciosa nit, agafa un paper i una ploma i comença a escriure: Stille Nacht, heilige Nacht…
Quan té escrites sis estrofes, agafa la guitarra i es dirigeix a casa del seu amic Franz Gruber perquè hi posi la melodia. No hi haurà la música de l’orgue, però la guitarra els acompanyarà.
Aquella  tarda del dia 23 de desembre, Joseph Mohr arriba a casa del seu amic cobert de neu i ben enfredorat, ha caminat una bona estona entre la neu i els avets amb agulles de plata. Amb els dits glaçats es treu un paper de la butxaca i li entrega a Franz.
L’organista taral·leja una melodia mentre llegeix la lletra plena de sentiment i els sons càlids i entranyables surten de la seva ànima, són com les guspires que surten de la llenya a la llar de foc. El sacerdot escolta i es commou, la melodia s’ajusta de ple a les paraules que ell ha escrit.
Franz i Joseph passen tota la vetllada al costat de la llar i  les ales del Nadal es van estenent mentre ells assagen aquella nova cançó. És una melodia entranyable, per a dues veus cor i guitarra.
L’endemà assagen aquella cançó junt amb el cor del poble que dirigeix Franz Gruber. Joseph Mohr toca la guitarra i canta de tenor. Franz Gruber fa el baix i el cor de l’església els acompanya.
La nit del 24 és plàcida i freda. El campanar  silent, vetlla les estrelles lluminoses com espurnes d’argent, vigila atentament el vol dels àngels que esperen dins la calma serena i protegeix els habitants d’Oberndorf que es van reunint a l’església.
A les dotze de la nit, l’església de Sant Nicolau  és plena de gom a gom. Tothom resta en silenci. I en sonar els primers acords, una pau dolça i serena ho envaeix tot.
Tot el poble canta la cançó, commogut per la bellesa i senzillesa d’aquelles paraules  que ja porten dins el cor.

    Santa nit, plàcida nit.
    Ja està tot adormit,
    vetlla sols en la cambra bressant
    dolça mare que al nin va cantant,
    dorm en pau i repòs, dorm en pau i repòs.

En aquells moments, cap d’aquells dos homes senzills es pot imaginar que el seu missatge de pau i d’amor, cada any per Nadal, serà la cançó més escoltada a tot el món.


Maria Carme Canadell