dijous, 10 de setembre del 2020

TOT EL QUE VAIG DIR AQUELL DIA, QUAN, APARENTMENT, ENCARA NO HAVIA PASSAT RES

 


QUAN ENCARA, APARENTMENT, NO HAVIA PASSAT RES

Manifest i Parlament  11 de  setembre de 2013 a Sant Vicenç de Torelló

 


 


Santvicentencs. Autoritats que ens representeu.

 

És un honor per a mi poder dir aquestes paraules en un dia tan assenyalat i tan ple de simbolisme com l’11 de Setembre.

Sant Vicenç és un poble actiu i dinàmic, amb una gran riquesa cultural  i acollidor.  I aquests  trets que el caracteritzen, son el fruit dels homes i les dones que el formen. Uns trets que ens representen com a catalans. Catalunya, terra de pas i d’acollida i exemple d’esforç i sacrifici.

 

L’11 de setembre és la memòria, és l’orgull d’un poble combatiu, l’orgull d’un poble que no s’ha rendit ni es rendirà mai. És el record d’aquell 11 de setembre de 1714 en què Barcelona va caure davant les tropes borbòniques després de molts mesos de resistir heroicament el setge.

Aquest va ser l’inici de l’abolició dels drets històrics de Catalunya.

Amb la victòria dels borbons, es va abolir la Generalitat, el Consell de Cent i totes les institucions catalanes i  es va decretar que el castellà fos la llengua dels actes oficials i de l'ensenyament.

El decret de Nova Planta, és la peça clau de l’ uniformisme despersonalitzador que va modificar radicalment tota l’estructura judicial i administrativa de la Nació Catalana. Va implicar la destrucció total de les institucions catalanes i la repressió violenta, en tots els àmbits, contra tothom qui s’havia compromès en la resistència contra les tropes borbòniques. Tota oposició al nou règim fou sufocada sense contemplacions.

 

Però els catalans no es descoratjaren, els seus anhels no es van apaivagar i  lluitaren fidelment per a recuperar el que els definia com a poble i  el poble va renéixer amb consciència de si mateix.

 

Farem un gran pas i recordarem l’època de la dictadura. Des del començament, la dictadura franquista, desplegà tots els seus mecanismes per suprimir la democràcia i les llibertats, tant col·lectives com individuals. El règim franquista va abolir la Generalitat, el Parlament i l’Estatut d’Autonomia. També va prohibir el català i totes les  expressions dels símbols nacionals catalans. Qualsevol manifestació d’identitat catalana era castigada per un estat autoritari que exalçava la figura del general Franco i que pretenia esborrar qualsevol manifestació cultural i lingüística que no encaixés en l’uniformització de " la unidad de España".

Així, doncs, el govern franquista va imposar d’una manera inflexible, l’espanyolització en tots els àmbits de la vida oficial i quotidiana. Per això es va reprimir i perseguir sistemàticament la llengua catalana, amb la voluntat de fer-la desaparèixer i la nostra cultura va esdevenir durament malmesa i castigada. Als nostres escriptors, els va costar molt recuperar el vincle amb el passat silenciat, per arribar a establir amb el present un lligam de normalitat i continuïtat.

Fixem-nos que la llengua és una de les armes més importants i  que sempre utilitzen els que ens volen esclafar com a poble, no tan sols econòmicament sinó traient-li tot el que el que el defineix, la cultura i la llengua. Perquè la llengua és l’ànima d’un poble.

 

 

El llenguatge és una facultat  única  i comuna de l’espècie humana, amb el llenguatge  podem expressar els nostres  pensaments i sentiments, i per a comunicar-nos, utilitzem,

alguna de les, aproximadament, sis mil llengües que hi ha al món.

És difícil establir amb precisió les llengües que hi ha, però segons els geolingüístes, les xifres no solen baixar de les quatre mil cinc-centes i gairebé mai pugen més enllà de les sis mil.

 

Cada llengua va lligada a una cultura, una cultura que deixa les seves empremtes en el lèxic de la llengua. Hem de defensar i conèixer profundament la llengua pròpia, perquè cada llengua té una capacitat definidora de la identitat de l’individu i del grup i hem de  valorar-la i protegir-la.

 

De fet, la situació lingüística del món està vivint un període de recessió accelerada, i hi ha especialistes que han alertat sobre l’extinció ràpida de moltes llengües. Es calcula que al segle XXI, si no hi ha cap canvi, es produirà la desaparició de gairebé la meitat de les llengües existents.

 

Per això quan els catalans reivindiquem la nostra llengua, no ho fem d’una forma arbitrària, sinó que ho fem  perquè sabem que hi ha una realitat lingüística, la dels estats que tendeixen a prioritzar una sola llengua a efectes oficials i posen en perill les altres llengües que no coincideixen amb la seva.

 

Ens hem d’estimar la llengua que fem servir, la que expressa el nostre designi, els nostres sentiments, la nostra opinió, les nostres preguntes i les nostres respostes. Tenim el deure i el privilegi de preservar la nostra llengua, perquè tots necessitem una transmissió oral i una narrativa en la qual ens hi puguem reconèixer i identificar com a poble.

I necessitem una  literatura que tingui un paper fonamental i que per damunt de tot ens porti a aqueta revenja que consisteix en recuperar la memòria, copsar la nostra realitat i recuperar les veus silenciades amb la llengua i el llenguatge.

Desprès d’haver caminat milers i milers de quilòmetres, després que molts catalans s’hagin quedat pel camí sempre tornem al principi.

Actualment, l’hostilitat i l’agressivitat més manifestes cauen sobre nosaltres, de part d’un estat espanyol segur del seu poder, un poder que nosaltres mateixos li hem donat. Un estat  segur de l’efecte de  les seves mentides, amb funció anestesiant, contra una Catalunya arrossegada pels mitjans de comunicació amb una eloqüència que escandalitza, frivolitzant  sobre la nostra llengua i la nostra economia entre amenaces i improperis. I Catalunya  no és un dibuix sobre un mapa, Catalunya som nosaltres, cada un de nosaltres és un tros de terra, que no pot perdre la seva dignitat.

Llavors, és natural que emprenguem una nova lluita pel catalanisme, per la nostra supervivència i el nostre progrés i vulguem assolir la nostra plenitud nacional, amb serenitat, amb fermesa i sense temença, recordant un gloriós passat i esperant un futur més gloriós encara. Un futur lliure i sobirà.

 

Acabo amb les  tres últimes  estrofes d’un poema de Salvador Espriu “Nosaltres tots castellers”

 

Homes, la mida
del món, rompem silencis,
triomfs, abismes.

Agermanem-nos
sota l'esplendorosa
pau d'un llarg dia.

Per servir l'únic
senyor que tots triàvem:

el nostre poble.

Moltes gràcies a tots. Bona Diada Nacional i Visca Catalunya !

 

Maria Carme Canadell Verdaguer, 11 de setembre de 2013