dimecres, 25 de novembre del 2020

LA BUFANDA



MAI MÉS CAP ALTRA DONA


 

                                  LA BUFANDA

 

L’Anna va deixar la bossa de la compra sobre la taula de la cuina. Es va treure l’abric i la bufanda i va  posar-se les sabatilles. Mentre anava endreçant les coses al seu lloc, va sentir un cop sec al sostre i un plany dolorós.

El cor li va fer un salt. “Una altra vegada, si almenys en Jordi hagués arribat...” No gosava moure’s i escoltava sense ni respirar. Va sentir com si una cosa s’arrossegués per terra i un plor de criatura. Després una veu d’home que deia “Què t’has cregut...”, però no hi va haver cap resposta. Al cap d’un moment es va sentir alguna  cosa que queia per terra i es trencava.

Estava cansada d’aquell terrabastall que dia sí i dia també se sentia al pis de dalt. Ara se sentia música, sempre passava igual, primer el merder i després la música. Potser els  haurien d’avisar, ja n’havien parlat amb el seu home i estaven decidits a fer alguna cosa.

L’Anna gairebé no els coneixia, feia poc que s’havien instal·lat al pis de dalt i només els havia trobat un parell de vegades a l’ascensor. Sabia que ell es deia Eric i que ella es deia Gina, estava escrit a la bústia. Ell era un home amable i educat, molt ben vestit, amb la seva jaqueta de pell  i la seva bufanda. Ella una dona jove, pàl·lida, amb la cabellera clara i  llarga i amb  un ble de cabells que li queia sobre l’ull dret.

En Jordi va obrir la porta i l’Anna va sortir a rebre’l amb un dit als llavis, demanant silenci. Tornaren a escoltar tots dos. Malgrat la música, van sentir un cop que va retrunyir violentament i els plors de la criatura se sentiren molt més forts.

-Déu del cel, què deu passar?- va sospirar l’Anna mirant amb ulls plorosos el sostre.

En Jordi, que ja estava cansat d’aquell daltabaix, sense pensar-s’ho més, va tornar a obrir la porta i va sortir al replà,  pujà per l’escala decidit i trucà a la porta del cinquè primera.

El va obrir l’home. Portava la nena al braç, que anava plorant i sanglotant.

L’home, amb una rialla amable, va explicar que la nena cada dia abans d’anar a dormir feia una rebequeria monumental i que els sabia greu si els havien molestat, i molt finament se’l va treure de sobre.

Era la veritat de la veritat?  L’Anna i en Jordi es van malfiar, les seves explicacions feien tuf de mentida  i es van quedar amb ganes d’explicar el que passava i posar les coses clares. Si tornaven a sentir cap més crit, cap més cop, cap més plor, trucarien als mossos d’esquadra.

L’endemà, l’Anna el va veure al garatge que marxava, amb l’anorac de marca i la bufanda llarga de ratlles blaves. No sabia què pensar. En lloc del cotxe, havia agafat la moto i va marxar com un esperitat.

Quan ell va haver marxat, la Gina va notar que unes manetes li tocaven la cara. La boira que l’envaïa des de feia hores començà a desfer-se. Amb moviments lents va fer lloc a la nena perquè pugés al llit i amb un somriure, la pobra Gina va fer oblidar a la nena tota la por passada. Li feia molt més mal aquella por de la nena que els seus morats i les seves crostes. La nena, amb el caparró amagat en el pit de la mare, li podia sentir els batecs dolorosos del seu cor.

-Déu meu, ajuda’ns- va suplicar la Gina estrenyent la nena amb els seus braços dolorits; de mica en mica, noves forces ompliren el seu malmès i fràgil cos.

Aquella nit, el cel s’havia començat a enfonsar enmig d’una boira espessa quan li va clavar aquell cop de peu al ventre. Va tancar els ulls i es va convertir  en un colom que amb ales de foguera sortia corrents  per la finestra vestit de pena, cridant en silenci, buscant la pau, una branqueta d’olivera, una fulla de menta, una flor, una gota d’esperança. Dins la boira, lava ardent li cremava les entranyes i becs d’ocells  li furgaven les vèrtebres. Estava tota trinxada.

Els blaus se li enfilaven pels braços i la pell assedegada s’obria a la carn sota el coll, als llavis i als ulls malmesos.

Però els llavis havien après a callar. Ni llàgrimes ni plors. Sabia que si plorava   encara cobraria més. La boca tancada, les paraules anul·lades, sense veu, però darrere els ulls hi havia xiscles i udols.

Quan la nena li va tocar la cara amb les manetes, la boira va començar a desfer-se. La nena li va fer petonets als dits amb la seva boca petitona i la mare es va posar a riure, oblidant la seva sort amb el cor ple de pau.

Ja res no la podria aturar, cap més ploranera amagada, s’ho jugaria tot abans no li rebentés  el cap amb qualsevol objecte i llavors plors i esqueles i la nena sense mare. Somnis enderrocats, somnis ofegats, però no, havia arribat el dia, el seu cos sencer ho sabia, tot era a punt, secret i ben amagat, havia d’esperar l’hora.  Havia arribat el dia, marxaria havent dinat tal com ja tenia estudiat. Havia d’aprofitar aquell últim bri de valentia i triar la vida. La vida li pertanyia.

Sortosament no tenia res trencat, la pallissa havia estat més violenta que altres vegades, la tirava a terra, l’aixecava agafada dels cabells i la tornava a estomacar fins que tornava a caure a terra. Tenia una bona ferida al front que s’havia saturat amb steri-strips i estava molt inflada, tenia les mans marcades al coll i sang seca al voltant dels llavis.

Cada dia era pitjor, havia fet tot el que ell deia, havia deixat de veure les amigues, la família, però res, sempre hi havia un nou motiu per a esclafar-li la cara contra les rajoles del bany o per tirar-li la planxa pel cap.

Es va aixecar a poc a poc del llit, gairebé no es podia tenir dreta, però era forta. Va aixecar la nena, la va vestir i van esmorzar. El sol entrava pels finestrals i s’estenia per tota la cuina i el menjador, era un dia esplèndid. Faria un bon dinar, el que a ell li agradava, tenia el congelador ple. I, havent dinat, quan ell tornés cap a la feina, ella i la nena marxarien.

Tot era a punt dins l’armari de la nena. S’hauria acabat el silenci. S’hauria acabat el cop va i el cop ve sense que la gent notés res. Tot estava calculat. Ho havia preparat  amb precisió, com si es tractés d’una presonera de guerra.

Ja gairebé estava a punt d’arribar el seu botxí i la Gina ho tenia tot preparat. Aleshores es va adonar que tenia el mòbil parat, s’havia descuidat de carregar-lo. Déu del cel,  segur que l’Eric havia trucat més d’una vegada, “sembla que ho facis expressament”, li diria només d’entrar a casa.

Tot feia olor del rostit que hi havia al forn, voltat de patates, cebetes i xampinyons, les copes de vidre a punt de posar-hi les boles de gelat de maduixa i iogurt  i ell no arribava. Que estrany! La Gina mesurava la casa d’un cap a l’altre, tot era al seu lloc,  amb l’ordre que ell exigia, sense plantes, sense flors, perquè a ell no li agradaven. Les rajoles, netes i brillants. El terrat, despullat, sense olor de primavera ni el refilet atrevit de cap d’ocell.

diumenge, 1 de novembre del 2020

Els bons costums





 

Castanyes a punt de torrar sota l’arbre que més m´estimo i que ja va perdent les fulles. Ahir vam torrar castanyes. Avui hi tornarem. Cal conservar els bons costums.