dilluns, 14 de març del 2022

DISSIDENT


DISSIDENT


 

DISSIDENT adj. i subst. m. i f.

ETIM.: pres del llatí dissĭdente, mat. sing.

Separat d’una comunitat, secta, partit, associació, d'una creença o d'un grup perquè ja no està d'acord amb les seves idees.

El dissident deixa de reconèixer la legitimitat de l’autoritat a la qual havia estat sotmès.

Una de les utilitzacions més freqüents del terme apareix en els règims totalitaris per fer referència a aquells que s’oposen al sistema polític i social imperant. Els dissidents solen estar perseguits, censurats, empresonats, torturats i fins i tot fusilats per les autoritats.

Al món occidental hi ha exemples històrics de persones considerades dissidents. Als països totalitaris, els dissidents són sovint empresonats sense acusacions polítiques explícites o perquè donen suport a llibertats civils com la llibertat d’expressió.

Encara que aquest terme s’utilitza dins l’esfera política, actualment hi ha qui l’utilitza com a insult per a desacreditar una altra posició o un altre punt de vista tan vàlid com el d’ell o que vol marxar d’una situació d’opressió. En tot cas qui l’utilitza sempre pensa que el dissident és inferior. Una persona a qui s’ha de silenciar perquè està en desacord amb el que ell pensa i decideix.