diumenge, 26 d’abril del 2015

EL LLIBRE GEGANT

EL LLIBRE GEGANT










Aquí teniu el primer Llibre Gegant. Un llibre que cada un de vosaltres podrà reconèixer en el seu cor perquè aquest llibre és un aplec d’històries i il·lustracions, amables i simpàtiques que heu fet entre tots.
Aquesta és una de les gràcies del Llibre Gegant, un bon repertori  temàtic i estilístic transformat en una bonica obra d’art emotiva i intel·ligent, i tal com diu en Pasqual Bernat en el pròleg,  en una mena de calidoscopi de sensacions.
No cal dir que les hores que m’ha ocupat el Llibre Gegant, han estat joioses i gratificants i que tots els autors mereixen un gran respecte i admiració.
Tothom pot accedir-hi a aquesta màgia de l’escriptura. Només cal tenir paper i llapis o prémer les tecles de l’ordinador. Perquè tots tenim moltes coses per explicar i compartir.
Us passo unes imatges del que serà el proper Llibre Gegant que vam exposar per primera vegada el dia de Sant Jordi a l’Escola Lloriana.








dissabte, 25 d’abril del 2015

L’ ESCRIPTURA COM A TERÀPIA



                       L’ ESCRIPTURA COM A TERÀPIA








A la primera classe d’escriptura creativa vam fer-nos una pregunta: Perquè escriure? I van sortir moltes respostes: per oblidar, per poder-nos conèixer, per gaudir, per perdonar, per somiar, per alleujar-nos, per viure, per comunicar-nos, per donar testimoni, per estimar, per tenir llibertat, per recordar, per aprendre, per poder explicar, per alliberar-nos, per crear, per compartir, per necessitat, per transformar la nostra vida, per guarir...


Avui ens centrarem en algunes paraules com guarir, alleujar, alliberar...i ens adonarem que tant en escriure com en llegir, l’ésser humà interpreta des de fa molts segles l’obra literària com una manera d’alliberar-se del dolor excessiu, buscant l’alleujament i la pau.



Va ser Aristòtil,( Filòsof grec considerat com un dels grans pensadors de la humanitat) qui va prendre del llenguatge mèdic el terme “catarsis”, que inicialment es referia al procés de purificació pel qual el cos elimina elements perjudicials i nocius. Aristòtil  va introduir aquest terme en les arts, per traslladar el seu significat a la necessitat de l’ànima d’expulsar tot el que li fa mal. D’aquesta manera podem comprovar que les disciplines artístiques, fan alliberar la ment de tot allò que la sobrepassa.


Això és el que han intuït els escriptors de tots els temps, i han vist com en múltiples ocasions l’escriptura els alleujava.
Salvador Pániker va escriure Diario de Otoño, després de morir la seva filla i  explica que li va servir d’autoteràpia.
Isabel Allende, a la presentació del seu llibre Paula, va explicar que escriure va ser  el que li va permetre no enfonsar-se en la desesperació i la tristesa quan es va morir la seva filla. Va poder explicar el que li passava en aquell moment i parlar de la seva vida, de la seva filla i de tots els dolors i emocions que va viure durant aquella experiència. Ella, va poder  experimentar l’efecte terapèutic que es produeix en escriure.



El poeta Angel Gonzalez diu: “Escriure sobre jo mateix és una manera d’explicar-me, de posar en ordre el meu món, de poder-me reconèixer. Si no estiguessin dictats  per la intenció de fer literatura, podria dir-se que aquests texts tan directament basats en situacions reals, en dades autèntiques, són el resultat d’insòlites sessions terapèutiques en les quals sóc  el pacient i el metge en una sola peça. I certament, a voltes ha resultat ser un eficaç remei pels meus mals”

Giovanni Papini (Escriptor italià, un dels grans del segle XX) va dir: Si un home qualsevol, fins i tot el més senzill, expliqués la seva pròpia vida, escriuria una de les més grans novel·les que s’hagin escrit mai”

L’escriptura, en certs moments de la vida, serveix com a teràpia. Agafar llapis i paper o el teclat d’un ordinador i convertir els sentiments en paraules, és per a moltes persones un alleujament emocional, sobretot quan s’han viscut episodis traumàtics. Això no és nou, atès que nombrosos estudis realitzats en les tres últimes dècades ho demostren.
El professor James W. Pennebaker, de la Universitat de Texas, ha investigat durant dues dècades com l’escriptura pot ajudar a curar ferides emocionals. Aquests són els seus consells:

-  Busqui un moment i un lloc on  pugui estar sol.
- Escrigui de manera ininterrompuda durant  trenta minuts almenys quatre dies a la setmana i miri que res pugui interrompre aquest moment.
- No es preocupi per l’ortografia i la gramàtica. Recordi que el que escrigui només és per a vostè.
- Aquest és el moment per escriure el que li dol. No es quedi en la superfície. Sigui sincer.


Efectivament, queda molt terreny per explorar respecte a l’escriptura terapèutica, els experts coincideixen en assenyalar que en els mals moments el llapis i el paper poden ser excel·lents companys de viatge. Les pautes són tan fàcils com el fet de ser sincers. El que importa és alliberar-nos del que tenim a dins.


Els problemes quotidians, la feina, la família, la malaltia, de vegades ens aclaparen i som incapaços de trobar una solució. L’escriptura com a teràpia ens pot ajudar a enfocar la nostra angoixa des de diferents punts de vista. Expressar els sentiments que amaguem, com veiem als altres i ordenar els nostres pensaments són els reptes amb què ens enfrontem.
Però no tan sols podem fer-ho explicant la nostra pròpia experiència sinó que podem canviar l’angle des d’on es miren les coses i podem escriure contes inventant personatges i d’aquesta manera exterioritzar la nostra creativitat.


Recordem:

El silenci fa emmalaltir, la paraula cura.

La paraula escrita té un poder especial que supera la reflexió interna.

Ajuda a desenvolupar el nostre hemisferi esquerre i a desenvolupar la nostra creativitat.

Escriure sobre el que ens fa mal, fa sortir les emocions retingudes i  alleuja i allibera.

Amb l’escriptura guanyem llibertat atès que adquirim una distància útil que facilita poder convertir-nos  en els conductors i guies dels nostres pensaments.


El relat dóna un nou context i significat als fets que ens fan patir.

La paraula escrita no tan sols és una alliberació sinó una manera d’enfrontar-nos amb la realitat.

Escriure vol dir haver-nos d’organitzar. És més fàcil llegir un pensament en el paper que llegir-lo en la ment i ajuda a consolidar i donar forma al que sentim.

El relat i el conte terapèutic són  una oportunitat i un instrument reparador quan es tracta d’expressar situacions que ens han deixat una empremta dolorosa. Ja ens hi podem posar, podem escriure sobre nosaltres o crear personatges als quals traspassarem tot el que sentim. És una oportunitat per a resoldre positivament una situació dolorosa atès que podem construir un final positiu o feliç.


Maria Carme Canadell