dissabte, 31 d’octubre del 2015

CASTANYES, PANELLETS, CARBASSES...




  
Castanyes, panellets, carbasses…
Aquest any a casa hem buidat dues carbasses i els hem fet la boca, el nas i els ulls. Ara els posarem espelmes a dins. També torrarem castanyes i menjarem panellets.
Molta gent creu que hem copiat aquestes carbasses del Halloween nord-americà, però no és així. En la cultura celta, molt abans del cristianisme, a molts llocs d’ Europa es posava una espelma dins una carbassa o un nap recordant els esperits dels familiars morts. Va ser l’emigració irlandesa la que va portar aquesta costum als  Estats Units al segle XIX.
Però a més, aquesta pràctica de buidar una carbassa, fer-li els forats que representen la boca, els ulls, el nas i posar-li una espelma a dins, ja l’utilitzaven els nostres avantpassats per fer “la por” Alguns llibres que conten com era la vida a pagès a principis del segle passat, expliquen que les bruixes i la màgia en aquell temps eren el plat del dia i la por dominava en molts llocs, barrejada amb una gran dosi d’ignorància. Una de les maneres de fer por era buidar una carbassa, fer-li boca, ulls i nas i posar-li una espelma encesa. Aleshores la posaven en un lloc deshabitat, però on sabien que algú havia de passar. També  s’embolcallaven amb un llençol blanc i feien crits i esgarips espantant a qui passava.


diumenge, 25 d’octubre del 2015

FENT CAMÍ






                                                                        
Fent camí per la vida
em tocarà menjar la pols,
ficar-me dins del fang
com ho han fet molts,
compartir el poc aliment,
que porto al meu sarró,
tant si m'omple de joia
com si em buida la tristor.

Vindran dies d'angoixa,
vindran dies d'il·lusió,
com la terra és incerta,
així sóc jo,
dubtaré del compromís
i a voltes diré no,
o em mancarà quan calgui,
decisió




Dues estrofes de "Fent camí" del grup Esquirols