dissabte, 31 d’octubre del 2015

CASTANYES, PANELLETS, CARBASSES...




  
Castanyes, panellets, carbasses…
Aquest any a casa hem buidat dues carbasses i els hem fet la boca, el nas i els ulls. Ara els posarem espelmes a dins. També torrarem castanyes i menjarem panellets.
Molta gent creu que hem copiat aquestes carbasses del Halloween nord-americà, però no és així. En la cultura celta, molt abans del cristianisme, a molts llocs d’ Europa es posava una espelma dins una carbassa o un nap recordant els esperits dels familiars morts. Va ser l’emigració irlandesa la que va portar aquesta costum als  Estats Units al segle XIX.
Però a més, aquesta pràctica de buidar una carbassa, fer-li els forats que representen la boca, els ulls, el nas i posar-li una espelma a dins, ja l’utilitzaven els nostres avantpassats per fer “la por” Alguns llibres que conten com era la vida a pagès a principis del segle passat, expliquen que les bruixes i la màgia en aquell temps eren el plat del dia i la por dominava en molts llocs, barrejada amb una gran dosi d’ignorància. Una de les maneres de fer por era buidar una carbassa, fer-li boca, ulls i nas i posar-li una espelma encesa. Aleshores la posaven en un lloc deshabitat, però on sabien que algú havia de passar. També  s’embolcallaven amb un llençol blanc i feien crits i esgarips espantant a qui passava.


1 comentari: