dilluns, 20 de novembre del 2017

PROHIBIT DESITJAR




“Al poble de color de rosa ni tan sols l’ànima és lliure: perquè no s’escapi, als moribunds, els omplen la boca amb ciment rosa fins que s’ofeguen i després els sepulten verticalment dins d’uns arbres buidats expressament, i llavors tot el poble se’n va a fer festa. També és prohibit desitjar, sempre, tant siguis un nen o un adult, i, si et descobreixen desitjant, et maten el desig amb tortures sofisticades. Un cop a l’any, durant la festa del poble, llencen un jove al riu. Cal comprovar que el túnel excavat pel riu, que passa just per sota el poble, encara és ferm i que no hi ha perill que la muntanya s’esfondri i destrueixi tot el poble. Tothom tem aquesta possibilitat, excepte les poques veus rebels: com bé explica el pres, «si vius pensant que el riu s’endurà el poble no pensaràs en res més...”
Mercè Rodoreda

La mort i la primavera

dimecres, 1 de novembre del 2017

AVUI FA UN MES



AVUI FA UN MES

Avui fa un mes que vam sortir a votar. Havien dit "a por ellos" i ho van fer. Avui fa un mes que van poder expressar-nos físicament tot l'odi que havien anat acumulant amb garrotades i humiliació a dojo, sense contemplacions, a joves i vells. Recordem que aquelles urnes tant servien per posar un "si" com un "no".
Després la inoblidable intervenció del rei, sense cap referència a la violència i amb paraules i posat amenaçadors.
M'avergonyeixo de tots els que no han condemnat la violència, dels que han fet pinya amb un govern corrupte, manipulador, comprador de voluntats i mentider.
Ja fa un mes i han passat moltes coses. La més greu és que hi ha dos innocents a la presó. Però el "a por ellos" no ha acabat, cada dia el sentim en algun lloc o altre de la nostra vida quotidiana, s'estén com un llençol negre sobre nostre. Un llençol llardós ple de menyspreu, vergonya i injustícia.

El que més em dol és que vivíem en una ficció, que tot aquest odi estava latent a punt de sortir i que molts dels anomenats demòcrates s'ho miren amb indiferència i n'hi ha que encara en fan mofa. I em pregunto com poden mirar als ulls dels seus fills, com poden dormir tranquils, com explicaran algun dia que ells també estaven d'acord amb allò de "a por ellos".