dijous, 25 de desembre del 2014

CONTE DE NADAL

CONTE DE NADAL




                                                            L'ANGEL DE CARTRÓ







El dia que va començar l’embolic, el meu estat d’ànim no era precisament el més bo. M’havia aixecat adolorida i amb enyorança dels meus néts.
Feia cinc mesos que havia tornat al poble, a la vella casa familiar. M’havia costat prendre aquella decisió, però feia prop d’un any que m’havia jubilat i no hi havia res que em retingués a la ciutat.
Els mesos passaren volant, havia fet pintar les parets, arreglar les finestres, la cuina i el bany i ara la casa m’acollia confortablement. Durant aquells mesos havia anat i vingut tot sovint del poble a la ciutat, triant el que m’havia d’endur, venent algunes coses que ja no faria servir i comprant-ne d’altres de noves que em feien il·lusió.
A primers de desembre em va venir una mena d’angúnia, era la por de passar el Nadal sola i trista. La meva filla no vindria fins el cap d’any. El meu fill, la meva jove i els néts no vindrien fins dos dies abans de Reis. Vivien massa lluny i ell tenia pocs dies de festa. M’agradaria veure’ls més sovint, però no em queixava, d’aquí a pocs dies omplirien la casa i després tornarien a marxar i tot quedaria silenciós i buit. També tenia por d’enyorar antics Nadals amb tota la família i aquella feinada de la que abans m’havia queixat.
Poques vegades baixava al poble, no em veia amb cor, no tenia el suficient coratge de veure les cares de la gent coneguda que havien envellit tant com jo i tota aquella altra gent que no coneixia de res, i això que em delia per passejar per aquells carrers costeruts i estrets.
M’havia entretingut a fer unes felicitacions de Nadal amb paper que jo mateixa havia fet i m’havien quedat com petites obres d’art, amb estrelles fetes amb fulles d’arbres i fulles de blat de moro. Feia temps havia anat a un curs per a fer paper com els antics i ara disposava de temps per fer aquestes petites meravelles però ara que tenia temps no sabia a qui les podia enviar.
La Rosa, una vella amiga de la família, havia tingut la clau de la casa durant tots els anys que havíem estat fora. De tant en tant hi anava a netejar una mica i mirava si hi havia cap desperfecte. Quan decidíem venir algun cap de setmana, ella netejava, engegava la calefacció i ens deixava algunes coses de primera necessitat sobre la taula de la cuina. Era una dona extraordinària que tenia la vellesa tant a prop com jo. Ara pujava un cop a la setmana per ajudar-me a netejar i em portava el més necessari. De mica en mica m’anava posant al dia sobre la gent del poble i de les coses que havien passat durant aquells anys.
Des dels finestrals del menjador podia veure tot el poble, les teulades i les llums quan es començaven a encendre al capvespre. Per primera vegada podia gaudir de la bellesa del paisatge, per primera vegada podia badar, per primera vegada tenia temps per parar-me i mirar al meu voltant. Quan era més jove, sempre anava massa atrafegada.
No sabia com havia  pogut passar tant de temps sense les muntanyes i el meu estimat llac, sense aquest cel tan clar i aquell fred tan prim.
Bé, doncs l’embolic va començar el dia de la gran nevada. Només de llevar-me vaig tenir el pressentiment que aquell seria un dia diferent. No sé si per la quietud o per aquella llum tan especial. Quan vaig obrir la finestra, la bellesa em va trasbalsar, tot estava cobert per un edredó blanc i flonjo. Darrera els vidres encara nevava i els flocs de neu eren grossos i tous. El paisatge era impressionant i gairebé irreal. Era com si acabés de sacsejar aquella bola de vidre que tenia quan era petita, estava plena d’aigua i al mig hi havia un poblet petitó voltat d’arbres. Quan  sacsejava la bola, tot de flocs de neu simulaven una gran nevada i ho feia una i una altra vegada, però un dia en Ferran, el meu veí, tot jugant me la va trencar.
Em vaig preparar una tassa de xocolata calenta i vaig sortir al jardí. El silenci era ple de petites remors, el murmuri del rierol, un petit espetec de les branques dels arbres, el lladruc del gos d’en Ferran que vivia una mica més amunt...
Em vaig posar la jaqueta de llana gruixuda, la bufanda i els guants i vaig anar al cobert a buscar llenya per encendre la llar de foc. Va ser en el moment d’obrir la porta que vaig veure el petit sobre escrit a mà i sense cap segell. De seguida ho vaig interpretar com un bon averany, però vaig obrir-lo amb una certa inquietud, no estava acostumada a rebre cartes i menys de caire personal, ara gairebé tot ho rebia per internet. La meva jove, que fa de mestra, em va explicar que en una classe, havia fet escriure una carta als seus alumnes, se l’havien escrit els uns als altres, els havia ensenyat on es posava l’adreça, el remitent i el segell. Molt provablement per a molts d’ells aquella seria l'única carta personal que rebrien. Els nens es passaven el dia enviant-se missatges al mòbil o per correu electrònic. Les coses havien canviat. Amb la quantitat de cartes fantàstiques que s’havien arribat a escriure, d’amor, d’amistat, de condol... tantes paraules boniques que t’omplien el cor i ara tot això ja no es porta.
Amb la carta als dits vaig mirar a banda i banda, però la neu del jardí era completament llisa, no hi havia cap petjada, probablement l’havien deixada al vespre, abans de nevar.
Dins el sobre hi havia una clàssica postal de Nadal  que representava el naixement i deia:

 Estimada Júlia, després de tants anys, aquest és el primer Nadal que passes entre nosaltres. Hi ha costums molt antics que encara mantenim i un és la missa del gall que preparem amb la mateixa il·lusió de quan érem joves. Ja saps que després hi ha coca, torrons i xocolata desfeta per a tothom. T’hi esperem.

 L'àngel de cartró.

Vaig quedar palplantada mentre l’aire fred i quiet m’acaronava les galtes. Quants records em venien a la memòria. Vaig tancar els ulls i moltes cares d’infants van passar pel meu caparró, unes imatges netes i precises de la gent amb qui havia crescut: en Pau, la Pilar, l’ Eulàlia, en Ferran… Ara tots passaven dels seixanta anys com jo. Qui podia ser aquell àngel de cartró? Sens dubte la Pilar. Però com podia ser que m’hagués escrit aquelles ratlles de la manera que s’havia mostrat tan extremadament esquerpa amb mi des que havia tornat al poble?
Tots, tots s’havien mostrat distants, tots sabien que havia tornat, però no havien fet cap gest de benvinguda, era com si no em coneguessin de res. Quan era més jove no em preocupava, quan venia al poble, sempre per pocs dies, venia acompanyada, primer amb els amics, després amb el meu marit, més tard amb els meus fills i sempre tenia molta feina, però ara estava sola i no sabia com recuperar els amics que havia deixat feia tants anys.
Vaig encendre la llar de foc i de seguida la llenya començà a crepitar trencant el silenci de la casa. Vaig agafar un sobre i una de les precioses postals que havia fet i vaig fer quatre ratlles a la Pilar. Li vaig donar les gràcies i li vaig desitjar unes bones festes. Em vaig tornar a abrigar, la jaqueta, la bufanda, un barret de llana i els guants, em vaig posar les botes  i tot ficant-me el sobre dins la butxaca interior de la jaqueta vaig sortir.
Abans de sortir havia comprovat que no em faltés res de la botiga, havia obert la nevera, havia mirat el rebost ... Hi havia de tot i al congelador també. Total, passaria el Nadal sola i em sobrava menjar, però em faltava fruita i alguna altra cosa.
Hauria d’agafar una pala i treure la neu que hi havia des de la porta fins la tanca del jardí i tirar-hi sal. Però vaig pensar que ja ho faria tornant i vaig trobar fascinant fer petjades a la neu com si fos una criatura amb ganes de jugar.
Vaig baixar a poc a poc pel pendent suau que mena al poble, les meves passes espetegaven sobre el terra gelat i vaig patinar un parell de vegades, em vaig espantar una mica, només m’hagués faltat trencadissa d’ossos. Molts anys enrere havia fet aquell breu camí amb pocs minuts i amb la lleugeresa que només tenen la gent jove. El fred em cremava les galtes. El llac tenia una bona crosta de gel i els avets que el voltaven hi ajeien les branques més baixes carregades de neu. Quantes patacades ens havíem clavat al llac amb la Pilar i la por que havíem passat alguna vegada quan se’ns havia esquerdat la placa de glaç. Mentre pensava en aquelles coses, els flocs de neu se m'havien anat posant al barret i a les espatlles de la jaqueta. Em sentia excitada i contenta per l’emoció.
La meva infantesa havia estat un temps màgic que encara era dintre meu, molt amagat, però dintre meu. La meva família, havia pensat per a mi un futur brillant i em portaren a estudiar molt lluny d’allà, sense ni adonar-se que m’havien desterrat del meu món. Jo, per la meva part, amb els anys m’havia fet presonera del treball i de la ciutat.
Vaig travessar dos carrers i vaig tirar el sobre a la bústia de la primera casa que hi havia a l’entrada de la plaça, la casa de la Pilar. Només vaig veure un home que amb una pala treia la neu del davant del cafè, no es veia ningú més. Vaig donar la volta cap al carrer del darrere, allí hi havia la mateixa petita botiga de sempre on s’hi podien trobar tota mena de comestibles i també altres coses com ara, paper, segells, bolígrafs, sabó, botons o fil de cosir. A la botiga no s’hi veia ningú, però sabia que si passava la porta, en sentir la dringadissa de la campana que hi havia penjada darrera la porta, de seguida sortiria la Josefina de la rerabotiga que és on feia vida en lloc del seu pis de dalt tan ben posat. Vaig entrar, feia tant fred a fora que la botiga em va semblar molt acollidora, amb els radiadors calents i les olors d’espècies, xocolata, dolços i sabó. Sobre una petita taula al costat de la porta d’entrada hi havia un petit pessebre que feia olor de molsa i al costat un arbre farcit de lluentons i boles de tots colors que semblaven tenir molts anys.
La Josefina em va mirar sorpresa.
- Però si és la Júlia. Quants dies sense veure’t! Déu meu, quin dia has triat per venir! Mira que sortir amb aquest temps... no tens por de patinar?
Vaig comprar el que m’havia apuntat a la llista i també xocolata i fruits secs i vaig fer petar la xerrada amb la Josefina.
Vaig arribar a casa cansada i contenta. Abans d’entrar vaig veure en Ferran que baixava pel pendent, vivia a pocs metres de casa, sol com jo. Anava ben abrigat i caminava a poc a poc, també tenia por de patinar. Portava la gorra entaforada fins a les orelles i mirava la porta de la tanca del meu jardí. La porta penjava de costat amb el pes de la neu, mig arrancada de les frontisses que després d’aguantar anys i panys havien decidit fer vaga. Si li hagués demanat m’hauria ajudat a arreglar-la, però jo, com sempre, no vaig gosar, i ell devia pensar que ja podia arreglar-se-les tota sola una dona que havia tingut prou sort a la vida. Cada dia a aquella hora baixava al poble per anar al cafè i havia de passar forçosament per davant de casa meva. Era molt simpàtic amb tothom, però no pas amb mi. Amb mi era correcte i prou i mira que en teníem de records comuns i bonics, però les persones amb el temps canviem i moltes vegades s’imposa una mena d’orgull i una vergonya poruga i sense sentit que no ens deixa actuar amb normalitat.
L’endemà va sortir un sol brillant sobre la catifa blanca i silenciosa i va anar fonent el gebre de les finestres. Cap al migdia vaig veure que pujava el carter amb la seva bicicleta. Una màquina havia netejat la neu i havien tirat sal als llocs més bacs. L’Adrià feia de carter però com que feia la feina amb poca estona, la resta de temps feia de sabater i venia els diaris i les revistes que li pujava el cotxe de línia diàriament de la ciutat. Es va treure un sobre de la cartera grossa i gastada, la tirà a la bústia i donà mitja volta. Encara anava lleuger i de seguida que el vaig perdre de vista vaig sortir ràpidament, vaig agafar el sobre i el vaig obrir. Era de la Pilar, em felicitava i em convidava a sopar a casa seva la Nit de Nadal, però no havia estat ella qui m’havia enviat la postal. Quina alegria i quin misteri.
Em vaig aturar i vaig respirar fort, vaig mirar el cel. És clar, com és que no me n’havia adonat abans? Quin dels nois i noies del poble no havia fet d’àngel amb les ales de cartró en la representació de la Nit de Nadal? Amb la Maria havíem estat inseparables. Tot sovint venia a casa i el pare ens explicava contes de viatges i nosaltres somiàvem visitar tots aquells llocs tan exòtics.
Aquell vespre, mentre mirava com s’anaven encenent els llums de les cases del poble vaig escriure una postal per a la Maria.
L’endemà vaig tornar a fer el mateix passeig cap al poble, aquest cop vaig tirar el sobre a la bústia de la Maria.
Quan vaig arribar a casa les frontisses de la porta de la tanca del jardí estaven arreglades. Em va envair una escalforeta i de seguida, sense desabrigar-me vaig agafar la postal més bonica que tenia i la vaig escriure de pressa. Vaig pujar fins la casa d’en Ferran i la vaig tirar sota la porta silenciosament.
L’endemà la Maria va pujar el caminet fins a casa amb la suavitat lenta dels seus anys. Ja podeu pensar que ella no havia estat qui m’havia enviat la postal de Nadal, almenys vaig tenir el regal de poder parlar amb ella. Quin desgavell de sentiments i quin misteri.
Hi havia una imatge que se’m presentava a cada moment. Els locals de la parròquia eren bastant freds. Els àngels ens provàvem les ales, els vestits, les corones. Els pastors, les faixes i les barretines. Una alegria irresistible ens omplia i amb prou feines podíem estar seriosos quan era l’hora de l’assaig. Enmig del grup hi havia una nena d’aspecte delicat, l’Eulàlia. Hauria estat ella?
Vaig decidir visitar-la, vaig escriure unes paraules ben boniques de felicitació en una de les meves postals casolanes i em vaig abrigar. L’ Eulàlia vivia a la primera casa del poble, havia estat una casa molt bonica però ara estava un xic atrotinada. Em va obrir la seva filla i em va mirar com si fos un fantasma, però de seguida em va conduir al menjador vora la llar de foc on l’Eulàlia jeia al sofà. El dia de la nevada s’havia trencat una cama només de sortir al carrer, una cosa ben normal, passava cada dia, però ella vivia sola i la seva filla estava carregada de feina amb els nens sense escola i em vaig comprometre a anar-hi una estona cada dia per ajudar-la i fer-li companyia. Naturalment no havia estat ella qui m’havia escrit la postal de Nadal.
Aquells dies l’Eulàlia em va posar al corrent de tot. Em veien tibada i distant, no sabien que la vida havia estat dura i punxeguda per a mi, que la competència pel meu lloc de treball m’havia plantat cara cada dia, que m’havia envoltat un munt de gent per qui només l’èxit i el prestigi era una cosa important, que no sabien veure la importància de les coses petites. Però tenia raó, jo també m’havia mostrat distant i ells em tenien per una persona altiva. La Rosa havia estat pràcticament l’únic lligam amb el poble fins que vaig rebre la primera postal de Nadal i aquelles quatre ratlles em van fer reaccionar i vingueren a trobar-me tot un seguici d’esdeveniments.
Els dies es fongueren com per art d’encantament de tan enfeinada com havia estat teixint petits regals de Nadal. No podia presentar-me a casa de la Pilar amb les mans buides i la Rosa també es mereixia un regal i l’Eulàlia i en Ferran potser un detall, la porta no s’havia arreglat sola. Així que vaig començar a treballar amb les agulles de fer mitja.
I la Nit de Nadal arribà.
L’Església era plena, jo anava amb la Pilar i la seva família amb qui havia compartit el sopar i l’alegria de fer cagar el tió.
Era divertit veure com el nét de l’Eulàlia que era com un dimoniet, feia d’àngel. Amb aquells cabells rossos i fins, els ulls blaus i amb aquella túnica i les ales de color blanc ho semblava de debò un angelet.
La curiositat per esbrinar aquell petit misteri de l’àngel de cartró em feia mirar a tots cantons. Havia estat el remei a la meva solitud i els efectes eren evidents.
Acabada la missa ens vam reunir tots al local del costat de l’església. Hi havia una taula llarga amb coca, torrons i termos amb xocolata calenta, vaig descobrir molts ulls amb escalfor i somriures càlids que em saludaven.
De sobte en Ferran es va acostar i es va treure una capseta de la seva jupa. Era una capseta petita embolicada amb paper festiu. El vaig desfer, dintre hi havia una bola de vidre amb un poblet i tot de flocs de neu queien a sobre quan es sacsejava. Una petita nota deia:

                                                 Benvinguda
                                            L’àngel de cartró