dijous, 19 de maig del 2016

TALLER NARRATIVA QUART DIA



BREU RESUM DEL QUART DIA

Aprofitant la meva estada a Praga, he parlat de Teresa Pàmies i hem llegir el text “Notícia de Praga”.

També hem parlat d’ Ana María Matute, de la seva obra  i també de la seva vida, perquè d’aquesta manera podem entendre millor la seva obra i hem llegit el seu conte “ El niño al que se le murió el amigo”.

Hem parlat del Narrador testimoni.

Narrador testimoni :

El nivell d’informació del narrador testimoni  és limitat. Focalitza des d’un angle específic i des d’allí veu només el que avarca aquella visió. Veu els moviments dels personatges, sent les seves paraules, observa l’ambient que els envolta i ho explica.

El narrador testimoni pot ser un confident, un espia, un observador, un informador, un delator, un curiós, un “mirón”, un espectador.

Té diferents opcions:

Testimoni impersonal, des de fora: descriu el que veu en un espai determinat.

Testimoni personal, està ficat en la situació: està aquí, forma part del grup “nosaltres”

Les variants:

Són moltes i diferenciades les maneres de ser testimoni, es pot observar amb  poc  grau de compromís o amb molt grau de compromís o sense gaire interès.

Narrador testimoni presencial:

La seva visió és objectiva. Explica mentre focalitza la situació. Ho sol fer en temps present. Com a través d’una càmera de fotografiar. Enumera el que entra en l’enquadrament. Ho pot fer des de lluny, des de molt a prop, enfocant un detall, emmarcant un gran plànol.

Combinar més d’una de les possibilitats anteriors és el que generalment es fa en el terreny narratiu quan s’utilitza aquest tipus de narrador. La idea és apropar o allunyar la càmera d’una manera imaginària i així captar la realitat i transformar-la en el text.

El treball:

Basat en el conte d’Ana María Matute, escriurem un relat fent servir el narrador testimoni. He recomanat veure la pel·lícula “La ventana indiscreta” d’Alfred Hitchcook.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada