divendres, 29 de desembre del 2017

L’AVET TONET I EN PINET

                                               

                                                    L’AVET TONET I EN PINET





En una esplanada a la vora d’un riu petit i eixerit, hi creixien una colla d’avets i un pinet. El més vell era en Tonet, un avet de fullatge espès, savi i alegre. En Pinet era molt presumit, cada dos per tres s’emmirallava a l’aigua i es trobava tan bonic que cada dia que passava agafava més fums.
Cada any, quan el Nadal era a prop, els homes de la casa Gran, arribaven a l’esplanada per tallar l’arbre de Nadal. Aleshores, en Tonet, deia molt baixet a tots els arbres que torcessin el coll, que s’arrupissin tant com poguessin i que pleguessin les fulles. Com que tots el creien, els homes passaven de llarg perquè no veien cap arbre que els hi fes el pes. Aquell any tots van fer cas dels consells d’en Tonet. Tots menys en Pinet. Com que li agradava de fer-se veure, va estirar les seves branques i va aixecar el caparró amb insolència.
Els homes van donar un cop d’ull al voltant i van veure en Pinet que tot estarrufat els deia: “mireu que sóc bonic”.
Els homes se li van acostar i li van clavar la destral fins que va caure a terra mig desmaiat.
El van portar dins el jeep fins al davant d’una casa molt gran i el van posar dins d’una torratxa.
Cap al tard van arribar els nens i tots plegats, grans i petits, van començar a penjar-li coses boniques entre les branques: boles daurades, angelets, sanefes amb bombetes petites, llaços vermells i verds rivetats d’or i al capdamunt de tot li van posar una estrella molt grossa i  brillant.
En Pinet no s’hi veia de content. Si el poguessin veure en Tonet i tota aquella colla d’avets, com els faria dentetes...
A la nit, tot de llumets van brillar com estrelles al mig de les seves branques i ell sentia un pessigolleig d’alegria dintre seu. Tot era una meravella i al cap de pocs dies tot es va convertir en una festa. Els nens reien i cantaven i desembolicaven els regals que li havien posat al voltant, i ell s’estarrufava i es donava molta importància.
Passaren els dies i arribà el nou any i els Reis i el dia que els nens tornaren a l’escola.
Un matí, li van arrencar tots els ornaments sense cap mirament mentre les seves punxes queien a terra. El van treure de la torratxa i el van arrossegar de mala manera cap al llenyer tot deixant darrere seu un rastre d’agulles seques.
Pobre Pinet, com gemegava, com demanava que el deixessin tornar al bosc, però va ser en va, el van tirar sobre un pilot de llenya i el van oblidar.
El pobre Pinet, desfigurat, sec i malgirbat, cada dia quan sortia el sol, aixeca la mirada cap a la clariana del bosc i des d’allà li arribava una remor que l’amanyaga: Eren en Tonet i els petits avets que el volien consolar.

Maria Carme Canadell

dissabte, 23 de desembre del 2017

POEMA DE NADAL






POEMA DE NADAL





Ai, aire d’aquesta nit!
Quina sentida de rosa
hi ha en l’aire gelat que es posa
sobre el pols esfereït!
Ai, aire d’aquesta nit!
Dins la teva covardia
i en la gira del teu llit,
home nafrat de cada dia,
tremola el mot que el llavi no diria;
hi ha una estrella que anuncia
dins l’aire d’aquesta nit!
Una estrella!…


Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra.


Llibertat presos polítics: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart.

dilluns, 20 de novembre del 2017

PROHIBIT DESITJAR




“Al poble de color de rosa ni tan sols l’ànima és lliure: perquè no s’escapi, als moribunds, els omplen la boca amb ciment rosa fins que s’ofeguen i després els sepulten verticalment dins d’uns arbres buidats expressament, i llavors tot el poble se’n va a fer festa. També és prohibit desitjar, sempre, tant siguis un nen o un adult, i, si et descobreixen desitjant, et maten el desig amb tortures sofisticades. Un cop a l’any, durant la festa del poble, llencen un jove al riu. Cal comprovar que el túnel excavat pel riu, que passa just per sota el poble, encara és ferm i que no hi ha perill que la muntanya s’esfondri i destrueixi tot el poble. Tothom tem aquesta possibilitat, excepte les poques veus rebels: com bé explica el pres, «si vius pensant que el riu s’endurà el poble no pensaràs en res més...”
Mercè Rodoreda

La mort i la primavera

dimecres, 1 de novembre del 2017

AVUI FA UN MES



AVUI FA UN MES

Avui fa un mes que vam sortir a votar. Havien dit "a por ellos" i ho van fer. Avui fa un mes que van poder expressar-nos físicament tot l'odi que havien anat acumulant amb garrotades i humiliació a dojo, sense contemplacions, a joves i vells. Recordem que aquelles urnes tant servien per posar un "si" com un "no".
Després la inoblidable intervenció del rei, sense cap referència a la violència i amb paraules i posat amenaçadors.
M'avergonyeixo de tots els que no han condemnat la violència, dels que han fet pinya amb un govern corrupte, manipulador, comprador de voluntats i mentider.
Ja fa un mes i han passat moltes coses. La més greu és que hi ha dos innocents a la presó. Però el "a por ellos" no ha acabat, cada dia el sentim en algun lloc o altre de la nostra vida quotidiana, s'estén com un llençol negre sobre nostre. Un llençol llardós ple de menyspreu, vergonya i injustícia.

El que més em dol és que vivíem en una ficció, que tot aquest odi estava latent a punt de sortir i que molts dels anomenats demòcrates s'ho miren amb indiferència i n'hi ha que encara en fan mofa. I em pregunto com poden mirar als ulls dels seus fills, com poden dormir tranquils, com explicaran algun dia que ells també estaven d'acord amb allò de "a por ellos".

dilluns, 18 de setembre del 2017

LA PARAULA






 Discurs de Joan Solà al Parlament de Catalunya: La Paraula





La paraula
Joan Solà
Parlament de Catalunya, 1.VII.2009

1

Em sento molt honrat, senyors diputats, de trobar-me entre vostès en aquesta institució tan noble i antiga de la democràcia i de la paraula.
Avui els vinc a parlar precisament de la paraula.

La paraula, aquesta misteriosa, insondable, entranyable propietat dels humans, que ens diferencia de la resta d'éssers vius.

La paraula, que ha produït monuments eterns de bellesa i harmonia humana com ara la Bíblia, el Mahabarata, l'Alcorà, la Divina comèdia, la Ilíada, Don Quijote de la Mancha, el teatre de Shakespeare. O L'Atlàntida, La plaça del Diamant.

Vostès, senyors diputats, s'han de sentir orgullosos de treballar precisament amb aquesta mal·leable i nobilíssima pasta de la paraula. La paraula, que tantíssimes vegades i en tants territoris ha evitat que els neguits, les dèries i les necessitats humanes esdevinguessin pólvora. Diguem-ho tot, però: també la paraula ha servit massa vegades (i aquests anys que vivim ens ho mostren de manera lamentable i emblemàtica) per enganyar, enverinar i enfrontar els pobles d'Espanya.

Els honors que aquests dos últims mesos se m'han concedit són la causa que avui jo sigui entre vostès. Potser vostès han cregut que era bo i escaient que un especialista de la paraula els fes un dia companyia en aquesta noble sala. Potser vostès han percebut almenys una petita part dels neguits que aquests dos mesos m'han arribat a mi d'una gran quantitat de ciutadans, en forma de cartes, de telefonades, de correus electrònics, de SMS, de rumors orals, d'articles a la premsa, d'entrevistes, de programes de ràdio i TV. A mi m'ha semblat entendre que una notable quantitat de ciutadans volia que algú els prestés la veu, la paraula, potser una veu nova, diferent de la professional de vostès.

Doncs accepto de prestar la paraula a aquests conciutadans, i amorosament, ardentment
¾com el cuiner, vestit de blanc, prepara les llepolies del convit¾ he preparat les paraules que avui els vinc a dir.

Em limitaré a l'objecte principal de la meva dedicació, la llengua catalana. I, com fan vostès cada dia, intentaré defensar, modestament però amb la màxima sinceritat, la meva posició respecte d'aquesta llengua.

2

La llengua catalana no està bé de salut: ni de salut política ni de salut social ni de salut filològica.

a) Per salut política em refereixo al marc estatal de referència. Quan es va pactar la Constitució es va cometre la gran debilitat d'acceptar la desigualtat legal de les llengües de l'Estat. El castellà esdevenia sobirà, indiscutible, obligatori, amb drets il·limitats. Les altres llengües ipso facto esdevenien subordinades, inferiors, voluntàries, vergonyants.

Però em refereixo també a l'actitud secular de la immensa majoria dels espanyols monolingües envers la diversitat de tota mena, i concretament envers la diversitat lingüística. La ideologia estatal ha sigut monolítica en aquest punt: s'ha escampat de mil maneres durant els darrers segles i ha creat o reforçat un sentiment advers, sovint de rebuig clar. Ho sap tothom i tots ho diem amb la boca petita i amb pena profunda: els «espanyols» no acceptaran mai que els bascos, els gallecs i nosaltres parlem una altra llengua.

Tampoc no sembla que puguin acceptar mai altres diferències, sobretot una: la diferència de sentiment patriòtic. Almenys en dues coses els «espanyols» se senten tots units enfront dels altres: en la bandera i en la llengua.

Per tant, els altres vivim contínuament amb un sentiment d'impotència, de limitació radical de la nostra vida ordinària respecte de la resta d'espanyols; de no ser iguals que els altres espanyols, sinó inferiors pel que fa a drets i a tranquil·litat interior i exterior. Quan sortim del nostre territori, els qui hem nascut aquí i sentim com a prioritària la nostra terra i la nostra llengua, ens movem per les Espanyes amb un sentiment d'inseguretat, de neguit, sempre tement que algú ens interpel.li negativament sobre la nostra manera de ser i de parlar. Això hauria de tenir conseqüències polítiques clares en els partits dels territoris catalanoparlants, en el sentit que ens és imprescindible i urgent de modificar les nostres relacions
¾i les regles de joc¾ amb Espanya. Però deixaré aquesta branca de pensament, que ens distrauria del tema principal.


b) La salut social es podria concretar en aquella frase que hem repetit infinitat de vegades: s'estudia català en el sagrat clos de les aules però es parla castellà en l'àmbit lliure, obert i alegre del pati. Hem convertit la frase en eslògan però no hem aconseguit que ens mogués gaire d'una manera de fer que només ens condueix a empitjorar la situació.

Fa trenta anys que, sense treva, els uns afirmen la mort del català i els altres la neguen amb la mateixa vehemència. ¿Han sentit mai, senyors diputats, una polèmica semblant per al francès, per a l'italià, per a l'alemany, per al castellà? Per al castellà sí, però precisament referida als territoris on aquesta llengua no és o no era patrimonial.

Cínicament, sarcàsticament ha esdevingut també un eslògan que en aquests territoris ofeguem el castellà. Que fàcil és crear eslògans!; que fàcil és llançar sarcasmes contra els qui no poden defensar-se perquè no tenen els totpoderosos mecanismes de les lleis, de l'exèrcit, dels vots majoritaris, dels grans mitjans d'intoxicació (anava a dir d'informació)! I si aquest eslògan, aquest dard enverinat, el llança una persona que viu entre nosaltres, aleshores aquesta persona és un cínic, un sarcàstic i un enemic d'aquest poble. És un enemic d'aquest poble perquè, actuant així, no pretén altra cosa que enfrontar les persones que vivim aquí i debilitar una de les dues llengües, sempre la mateixa.

Fa trenta anys que diem, que ens diem, que aquí no hi ha conflicte lingüístic, que nosaltres som un exemple de convivència. I fa trenta anys que sabem que això és um altre sarcasme, que només serveix per fer callar la meitat del país, que ha heretat i vol conservar la llengua del país. Aquesta meitat del país ha mig callat, potser sí, però al preu de constatar amargament com la seva llengua anava tenint un espai vital cada cop més reduït, que s' anava, ara sí, ofegant.

Fa trenta anys que esmercem energies reclamant el català a Europa, perquè no podem reclamar-lo on caldria, al Congrés dels Diputats; i perquè ens hem fatigat reclamant-lo als carrers de Barcelona, de Palma de Mallorca, de València, de Perpinyà, d'Alacant, de l'Alguer o de Fraga.

Cada any, precisament en aquesta època, ens hem de sentir humiliats o desorientats per la mateixa cançó de l'enfadós que l'examen de català de selectivitat és més difícil que el de castellà. Els mitjans de comunicació ens intoxiquen en lloc de clarificar la situació: en lloc de denunciar que falla un sistema educatiu que no pot proporcionar a la llengua catalana tota la força i l'exigència que necessita en aquesta societat; en lloc de denunciar que no hi ha pas una qüestió de dificultat sinó d'ideologia: el català no és digne de ser, no té dret a ser una llengua tan «difícil» i tan estrictament exigible com qualsevol altra matèria; en lloc de subratllar que el castellà és hegemònic pertot arreu (als mitjans de comunicació, als locals i ambients lúdics i de relació social, etc.) i que en aquesta llengua es pot fer i es pot expressar tot.


c) La mala salut filològica del català és també fàcil de percebre. Em refereixo a la degradació alarmant de totes les seves estructures, fonètiques, sintàctiques, fraseològiques, lèxiques; al fet que sigui una llengua de per riure (o de per riure-se'n!), una llengua que sí però no; una llengua de segona o tercera, vaja; una llengua subordinada. D'una banda, per exemple, molts programes de ràdio i televisió adopten impunement aquest pastitx des de fa dècades. D'una altra banda, devem ser el poble de la terra que té més tractats de barbarismes i més llibres d'estil (entre nosaltres llibre d'estil és un eufemisme de tractat de barbarismes i solecismes). En tercer lloc, tots vostès, tots nosaltres, tota la classe social més o menys benestant
¾si alhora és més o menys sensible als aspectes lingüístics¾, tots els universitaris, tots els membres d'acadèmies, tots els metges, els arquitectes, els polítics, els dirigents de banca, els artistes i fins els novel·listes ens preguntem contínuament ¾mig fent-hi broma, però
amb una pena profunda que volem amagar per poder continuar vivint
¾ si en català això o allò és correcte, o com es diu en català tal o tal altre objecte, tal o tal animal o planta o concepte; o simplement «traduïm» mot a mot qualsevol cosa que ens ve als llavis o al pensament en castellà, en francès, en italià, en anglès.

I aquesta tercera mala salut no és gaire o gens tinguda en compte en l'etern i irritant debat sobre la salut de la llengua. No és gaire tinguda en compte però és d'una importància decisiva: a ningú no li és agradable o tolerable d'usar una llengua insegura, degradada, que es percep clarament com un patuès d'una altra o, pitjor encara, com una cosa que no ens la podem treure de sobre però que ens molesta, que de fet no ens serveix per a res perquè podem cobrir amb l'altra llengua totes les necessitats de la vida de cada dia.

Som, doncs, una comunitat lingüísticament malalta des de fa molts anys, des de segles. ¿Es pot tolerar que una comunitat s' hagi de qüestionar contínuament la bondat, la genuïnitat d'allò que parla? ¿Que els nostres filòlegs hagin d'esmerçar un temps enorme a fer llistes de paraules elementals i de fenòmens que tenim contaminats? ¿Que els pedagogs hagin de començar contínuament de zero? Això sol, senyors diputats, encara que no hi hagués res més, seria un motiu suficient de reflexió profunda per a les classes dirigents. ¿Volem o no volem ser un país normal?


3

¿Causes, solucions?
Ni l'oportunitat que avui generosament m'han ofert en aquesta cambra, senyors diputats, ni la meva preparació no em permeten d'aprofundir en les causes i en les solucions. Em limitaré a verbalitzar amb brevetat quina és la síntesi que a mi em sembla que ens situa en algun punt positiu, dinàmic, útil.

La causa remota, però persistent, és l'esmentada actitud hostil de l'espai polític on ens ha tocat de viure envers tota llei de diversitat.


La causa més propera i apamable, però també ja bastant anquilosada,
interioritzada, és que vivim des de fa segles amb la sensació de ser un poble subordinat.
Una sensació acceptada potser com a fatal, com a indefugible, i clarament reforçada de tant en tant per esdeveniments inequívocs, com ara els dos actuals del finançament i de l'Estatut.
Aquesta sensació col·lectiva, inevitablement contamina els individus: com a individus, també tenim interioritzada la sensació d'inseguretat a la vora d'altres espanyols que no tenen vel·leïtats polítiques o no tenen una llengua molesta.

I per tant, la inseguretat es transmet a la llengua. Perquè la llengua, senyors diputats, per a les persones que la tenim com a patrimoni, és tan inseparable de nosaltres mateixos com ho és la sang, com ho és qualsevol aspecte de la nostra personalitat, el nom que portem o el color de la pell.

Vull dir que jo veig una relació íntima entre la col·lectivitat, els individus i la llengua. La llengua no pot ser normal si no ho són els individus i si no ho és la comunitat que la parlen.

I sembla innegable que una comunitat no pot tenir una vida normal, plena, tranquil.la i optimista mentre se senti subordinada, mentre visqui amb la sensació que hem dit d'inseguretat, de dependència. Mentre d'una manera o altra accepti aquesta situació i en parteixi com a principi polític d'actuació. No: l'actuació, amb aquest punt de partida, serà sempre limitada, insatisfactòria, ineficaç, irritant.

Potser això que acabo de dir equival a haver descobert la Mediterrània. Però calia descobrir-la. Calia saber on hi ha les causes profundes dels fets visibles.

Fa trenta anys que neguem la realitat lingüística en què ens trobem immergits:

neguem que la llengua recula de manera alarmant, neguem que els catalanoparlants tinguem problemes lingüístics. Negant la realitat no tindrem mai ni voluntat ni recursos per millorar-la i superar-la. Al capdavall, la realitat és la que és, i el polític té la missió de millorar-la per als ciutadans, no pas de lamentar-la.

Cal, doncs, plantejar la situació de manera clara i radical: no podem acceptar de viure més temps amb l'estigma de ser una col·lectivitat mal encaixada en l'espai polític que ens ha tocat; de ser uns individus disminuïts respecte dels que se senten plenament i orgullosament espanyols; de tenir una llengua que ens produeix la sensació i la inquietud que no és ben bé una llengua, que és, com a molt, una cosa d'anar per casa, una cosa que no mereix el màxim respecte de tothom, una cosa que en realitat tampoc no ens fa cap falta per viure ni tan sols al territori on és patrimonial.

La primera condició, la bàsica i imprescindible, per arribar a alguna solució és que ens creguem plenament que ens cal preservar la nostra personalitat, i per tant, que estiguem disposats a arribar fins allà on calgui per aconseguir-ho.

Per començar, potser ja fóra hora que els parlamentaris i tots els altres ciutadans que tenim alguna responsabilitat ens proposéssim de fer recular de la Pell de Brau la ideologia integrista i reduccionista. No sé com; però si hem de continuar convivint amb els altres pobles d'aquest espai, això ha de ser imprescindible. Ens cal arribar a una situació comparable almenys a la de Suïssa, Bèlgica o el Canadà.

Paral·lelament, hauríem d'aspirar a crear les condicions polítiques i socials que facin que el català sigui, als territoris on es parla, una llengua útil i necessària. Aquests són els dos adjectius que els entesos no es cansen de subratllar com a totalment imprescindibles en aquest moment històric. Es tracta, ja ho sé, d'una qüestió enormement difícil, complexa, tenint en compte que hi ha en joc factors poderosos com els sentiments dels espanyols, la rica i forta llengua castellana que parlen molts ciutadans dels territoris catalanoparlants, l'economia, el turisme, les forces internacionals, les migracions, l'equilibri de la nostra societat. És difícil, però la dificultat queda molt diluïda quan hi ha un veritable poder polític i un sentiment natural irrenunciable de mantenir la personalitat pròpia, com veiem als països nòrdics que tenen llengües amb menys parlants que la nostra. La solució és difícil, però fa trenta anys que no volem afrontar-la des de l'arrel i simplement hi posem pedaços.

Els ciutadans percebem clarament que moltes de les accions que l'administració realitza a favor d'aquesta llengua són de poc fruit, com ara els cursos per a immigrats o fins i tot una iniciativa tan bona en ella mateixa com les parelles lingüístiques; i això, malgrat que treballen en aquestes iniciatives moltíssimes persones plenes d’il·lusió i d'abnegació. Altres accions ens arriben fins i tot a humiliar o a molestar, com ara aquella consigna d'anys enrere, el depèn de tu, o, recentment, el dóna corda al català.

Totes aquestes iniciatives topen amb el handicap d’una societat esgotada de tanta lluita estèril, i incrèdula davant unes accions que es perceben clarament com a substituts impotents d'una voluntat política absolutament indiscutible que hauria de proporcionar d'una vegada a aquesta llengua el mateix estatus de les que són políticament «reconegudes».

4

Afortunadament, el nostre país té voluntat inequívoca de tirar endavant malgrat tot això. I té un potencial humà, tècnic i científic de primera categoria per aconseguir-ho.

Aprofitem, senyors diputats, vostès i tots els altres responsables de la societat, aquest enorme potencial, aixequem el nostre país, defensem inequívocament la seva múltiple personalitat. Aquesta és una tasca de tots els catalanoparlants, però vostès, com a parlamentaris elegits pel poble i com a legisladors, hi tenen una responsabilitat més gran.

Aquest poble no pot ni vol suportar ni un minut més de sentir-se subordinat o escarnit per cap altre.

Les persones que el formem no podem ni volem sentir-nos ni un minut més inferiors a cap altra persona.

La llengua pròpia del país i de moltíssimes d'aquestes persones, una llengua antita i potent que ha traduït tota la millor literatura mundial i ha contribuït notablement a engrandir aquesta literatura, no pot ni vol sentir-se ni un minut més una llengua degradada, subordinada políticament, incansablement i de mil maneres atacada pels poders mediàtics, visceralment rebutjada pels altres pobles d'Espanya. Aquesta llengua no pot ni vol sentir-se ni un minut més inferior a cap altra.

Moltes gràcies.

diumenge, 17 de setembre del 2017

SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ





LES DAMES DE LES 10:30




Pagès Editors




La modista, Gori-Gori, El cafè de les quatre, Regal d’aniversari, La recepta, La bufanda, Les últimes vacances o Aquell somni secret, són alguns dels contes que formen part d’aquest llibre. Connectarem de seguida amb  els protagonistes d’aquests contes perquè ens faran emocionar i viurem amb ells uns fets que ens faran reflexionar.
Una minyona que es vol jubilar i no sap com  dir-ho a la senyora, mentre busca les paraules li va venint la vida que ha passat al seu costat, però hi haurà sorpresa. Un regal d’aniversari inesperat per a un marit infidel. La descoberta d’una malaltia incurable mentre somiaven pels carrers d’aquell poble. La recepta d’un pastís molt especial. La lluita per la supervivència de tres germanes adolescents durant la guerra.
Històries realistes que ens parlen de la fragilitat de les persones i la facilitat amb la que ens poden ferir. Ens parlen de  la insolidaritat i dels prejudicis, però també de la valentia, l’amistat, l’amor, la tendresa, la cruesa de la guerra i la por.


diumenge, 10 de setembre del 2017

ENTRE TOTS HO ACONSEGUIREM







SÍ, ENTRE TOTS HO ACONSEGUIREM



Aquesta remor que se sent no és de pluja.
Ja fa molt de temps que no plou.
S'han eixugat les fonts i la pols s'acumula
pels carrers i les cases.
Aquesta remor que se sent no és de vent.
Han prohibit el vent perquè no s'alci
la pols que hi ha pertot
i l'aire no esdevingui, diuen, irrespirable.
Aquesta remor que se sent no és de paraules.
Han prohibit les paraules perquè
no posin en perill
la fràgil immobilitat de l'aire.
Aquesta remor que se sent no és de pensaments.
Han estat prohibits perquè no engendrin
la necessitat de parlar
i sobrevingui, inevitable, la catàstrofe.
I, tan mateix, la remor persisteix.


                                                                                          Miquel Martí Pol





diumenge, 16 de juliol del 2017

CIRERES

                                              CIRERES AL MERCAT DE DOLAC

Fileres i fileres de para-sols vermells a la plaça de Dolac. Mercat matinal diari on es poden trobar productes de la terra acabats de collir, fruites, verdures que enlluernen i formatges deliciosos sense colorants ni conservants. Gent del camp que passa sense fer fressa com a tot arreu.





Les cireretes ja pengen de l’arbre
com fanalets d’una festa major;
enlluernats, els ocells hi fan via,
enamorats d’aquell món de color.
Prou que coneixen la dolçor tancada
dins de la bola vermella i lluent!
cada any hi vénen a la primavera
i els acull, l’arbre, generosament.

Joana Raspall

dilluns, 3 de juliol del 2017

LES DAMES DE LES 10:30


D'esquerra a dreta: Carme Castells, Maria Carme Canadell, Daniel Montañà i Roser Iborra.





Una representació de les dames de les 10:30, les reals, les autèntiques, les que han donat títol al llibre.




Les històries no s’acaben mai, n’hi ha per donar i per vendre, càlides com una abraçada, fràgils com les bombolles de sabó i enganyoses com la delicadesa del gebre que es desfà tan bon punt l’acarona el sol, però que crema sense compassió els pètals de les últimes flors tardoranes.
Vet aquí onze d’aquestes històries.  Si us ve de gust les podeu  llegir amb la companyia d’una bona xocolata o d’un bon cafè. Tot, tota la nostra vida, és una llarga i bonica història.

dijous, 29 de juny del 2017

LA MÀGIA DELS DETALLS



La màgia dels detalls. L’olor d’una jaqueta vella o el retrobar-se sobtadament amb un sentiment que semblava oblidat. La Maria Carme sap construir ponts de paraules. Ponts de memòria del tresor quotidià. En aquest dia a dia, del passar la vida, que a vegades ens sembla tan banal i monòton, ella hi sap veure les paraules que sorgeixen de les emocions, dels pensaments, del que es diu i del que no es diu. En sales elegants plenes de gent de riures generosos o en la solitud dels vells mobles arraconats en cambres poc visitades, la Maria Carme, observadora pacient, caça les paraules i construeix els seus ponts. Ponts que ens transporten a paratges coneguts, que fàcilment trobem familiars, però que a traves de la seva mirada, creuant els ponts de paraules que amb tant d’ofici basteix, se’ns mostren com el que són realment: indrets màgics i encantats, poblats per personatges singulars i profunds on tot, amb la màgia dels detalls, sembla possible


Miquel Aguilar Canadell

dimecres, 31 de maig del 2017

LES DAMES DE LES 10:30





La modista, Gori-Gori, El cafè de les quatre, Regal d’aniversari, La recepta, La bufanda, Les últimes vacances o Aquell somni secret, són alguns dels contes que formen part d’aquest llibre. Connectarem de seguida amb  els protagonistes d’aquests contes perquè ens faran emocionar i viurem amb ells uns fets que ens faran reflexionar.
Una minyona que es vol jubilar i no sap com  dir-ho a la senyora, mentre busca les paraules li va venint la vida que ha passat al seu costat, però hi haurà sorpresa. Un regal d’aniversari inesperat per a un marit infidel. La descoberta d’una malaltia incurable mentre somiaven pels carrers d’aquell poble. La recepta d’un pastís molt especial. La lluita per la supervivència de tres germanes adolescents durant la guerra.

Històries realistes que ens parlen de la fragilitat de les persones i la facilitat amb la que ens poden ferir. Ens parlen de  la insolidaritat i dels prejudicis, però també de la valentia, l’amistat, l’amor, la tendresa, la cruesa de la guerra i la por. 

dimarts, 23 de maig del 2017

DE VEGADES




DE VEGADES





“De vegades passo davant de petites botigues, com ara a la rue de Seine; antiquaris o petites llibreries de vell o botigues de gravats sobre coure amb els aparadors plens a vessar: no hi entra mai ningú, evidentment no fan negoci; però mirant a l’interior, hom els veu que seuen i llegeixen, sense amoïnar-se (i no són pas rics); no es preocupen del demà, no s’inquieten per l’èxit, tenen un gos que seu davant d’ells, tot ben instal·lat, o un gat que encara fa més gran la serenor al seu voltant bo i fregant tot el llarg de les rengleres de llibres com si anés esborrant els noms dels lloms.”

Rainer Maria Rilke

Cartes sobre Cézanne

dijous, 11 de maig del 2017

RECORDAR-TE





                                                       RECORDAR-TE

    "Senzillament parlem de tu, de com
    ens has deixat, del sofriment lentíssim
    que va anar marfonent-te, de les teves
    coses, parlem i també dels teus gustos,
    del que estimaves i el que no estimaves,...
    del que feies i deies i senties...
    I a poc a poc esdevindràs tan nostra
    que no caldrà ni que parlem de tu
    per recordar-te; a poc a poc seràs
    un gest, un mot, un gust, una mirada
    que flueix sense dir-lo ni pensar-lo".


      Miquel Martí i Pol
      adaptació per a la nostra companya i amiga

dilluns, 1 de maig del 2017

DETECTIUS


                                                         



DETECTIUS


La Carlota és una nena molt eixerida i li agraden molt les històries de detectius. En companyia d’en Pau, un seu amic que també és un bon detectiu, s’endinsen en un jardí d’una casa un xic misteriosa on s’ha amagat el gatet de la Carlota. Però al cobert del jardí hi ha alguna altra cosa amagada.









Autora: Maria Carme Canadell
Il·lustracions: Anna Pla Raurell

Editorial Cal Siller 






diumenge, 23 d’abril del 2017

TREN CAP A LA VALL



TREN CAP A LA VALL

Fragment

Feia molta estona que havien deixat l’Estació del Nord. Els ulls de la Isabel miraven  el paisatge que se li anava dibuixant i fugint a través de la finestra. La seva mirada era tranquil·la  i de mica en mica, dintre seu, li  anava creixent una petita i agradable  llibertat.  L’acompanyava la Violeta i a l’estació de Torelló les esperaria la seva tia Leonor per conduir-les al balneari de la Font Santa.

El marit de la Isabel les havia acompanyat a l’estació. Havia pres els bitllets i quan ella i la Violeta estigueren acomodades en els seients, havia marxat sense esperar que el tren es posés en marxa. S’acomiadà de la Isabel amb aquell gest d’aparent amabilitat que el caracteritzava i la mirà com si ja fos molt lluny. Li desitjà que les aigües li provessin i va dir-li que al cap de quinze dies l’aniria a visitar. La Violeta, l’ assistenta dels Riba i dona de confiança del seu marit, tornaria l’endemà, quan la Isabel estigués instal·lada en el balneari.

Maria Carme Canadell

dijous, 20 d’abril del 2017

RELATS DEL GES







Signant llibres






Dotze indrets de la Vall del Ges; dotze autors amb vincles a la Vall. Alguns amb experiència literària; altres novells, Amb aquests ingredients hem fet un experiment literari, cuinat a foc lent i amanit amb dosis d'humor, de por, d'història, d'amor i de fantasia.

Et ve de gust fer un viatge diferent per la Vall?


Publicacions de l'Associació d' Estudis Torellonencs Col·lecció La lluna en un cove

dimarts, 4 d’abril del 2017

ESTIMATS LLIBRES



Romans i cristians van cremar la gran biblioteca d’ Alexandria. Els creuats van cremar la biblioteca de Trípoli. Bizantins i Turcs van cremar la biblioteca de Constantinoble. Els serbobosnis van cremar la biblioteca de Sarajevo. I així tantes i tantes biblioteques destruïdes com a botí de guerra.
Milers de llibres s’han convertit en cendres i han voleiat com llàgrimes de diamant sobre les ciutats.

Però els llibres reneixen una i una altra vegada. Libres per aprendre, per gaudir, per mirar, per somiar...

dissabte, 1 d’abril del 2017

PELL I PARAULA



Eixits de l'escola anàvem al Torrent
a fumar didorta, i el seu fum àcid
ens omplia els ulls d'aigua de plorar
i ens escaldava els noms sota la llengua.
Cap al tard, érem a la rectoria
fent gabiejar mossèn Ramon,
un pilot d'ossos sota la sotana.
Tu sabies quin cel guardàvem sota
les ales i encara ho saps, puix que és teva
la memòria de tot el que hem estat
i enllustres els anys amb bola molt clara.
Senyor, el nostre pa de cada dia
ja ens l'heu donat avui. Feu que ara ens tempti
el desig d'oblidar-ho una estona.


Lletra Josep Riera
Música Lluís Toran/ Miquel Soler
Grup: VICUS, àlbum Pell i paraula 

dimarts, 28 de març del 2017

INVERSIONS






Invertim temps en arreglar-nos i cuidar-nos perquè necessitem agradar-nos i agradar als altres. Però la millor inversió és saber-nos envoltar de persones que ens apreciïn tal com som i que ens mirin sempre amb bons ulls.







dilluns, 6 de març del 2017

ANA MARIA MATUTE





                                               


                                                            ANA MARIA MATUTE


El primer conte que vaig llegir d’aquesta escriptora va ser en un llibre de segon de batxillerat: “La rama seca” i em va marcar profundament.

És una de les meves escriptores preferides i sempre la treballem en els tallers de narrativa. Me la faig meva i la faig estimar. És colpidor comprovar que quan els meus alumnes la descobreixen i la treballen, alguna cosa se’ls remou per dins perquè les paraules de la Matute són de veritat.


“Cuando en literatura se habla de realismo a veces se olvida que la fantasía forma parte de esa realidad porque, como ya he dicho, nuestros sueños, nuestros deseos y nuestra memoria son parte de la realidad. Por eso me resulta tan difícil desentrañar, separar imaginación y fantasía de las historias más realistas, porque el realismo no está exento de sueños ni de fabulaciones…porque los sueños, las fabulaciones e incluso las adivinaciones pertenecen a la propia esencia de la realidad. Yo escribo también para denunciar una realidad aparentemente invisible, para rescatarla del olvido y de la marginación a la que tan a menudo la sometemos en nuestra vida cotidiana”.


Maria Carme Canadell

dilluns, 20 de febrer del 2017

LA HISTÒRIA ES REPETEIX










LA HISTÒRIA ES REPETEIX


I van fugir! Es van jugar la vida!
La història es repeteix, milions de persones han de fugir del seu país. Avancen a peu, amb fred i neu, amb por, amb poc equipatge, amb un futur incert. Viuen en circumstàncies totalment inhumanes. I nosaltres ho podem veure en directe, no en una pel·lícula més o menys fidel a la realitat. Una vergonya que com sempre ens fan patir una colla de governants que juguen amb la vida dels innocents.